JAVNO SAVJETOVANJE - Plan upravljanja pomorskim dobrom na području grada Dubrovnika za razdoblje 2024.-2028. godine

Otvorena savjetovanja s javnošću

Poštovani građani,

 

pozivamo vas da sudjelujete  u otvorenom savjetovanju u donošenju Plana upravljanja pomorskim dobrom na području grada Dubrovnika  za razdoblje od 2024. do 2028. godine.

 

Tema savjetovanja: Donošenje Plana upravljanja pomorskim dobrom na području grada Dubrovnika  za razdoblje 2024.-2028.

 

Pravni temelj za donošenje akta: Članak 39. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“ br. 83/23) i članak 39. Statuta grada Dubrovnika („Službeni glasnik Grada Dubrovnika“ br.2/21).

 

Osnovna pitanja koja se uređuju aktom: Planom upravljanja pomorskim dobrom uređuju se planirane aktivnosti na pomorskom dobru i prioriteti njihove realizacije, izvori sredstava za njihovu realizaciju, plan održavanja pomorskog dobra u općoj upotrebi, plan gradnje na pomorskom dobru građevina koje ostaju u općoj upotrebi, plan davanja dozvola na pomorskom dobru i plan nadzora ovlaštenika dozvola na pomorskom dobru.

 

Značajne novine u odnosu na dosadašnji Plan upravljanja odnose se na činjenicu da je do sada Plan upravljanja pomorskim dobrom za kalendarsku godinu donosio Gradonačelnik i to za razdoblje od jedne godine, a prema novoj regulativi Plan donosi Gradsko vijeće grada  Dubrovnika za razdoblje  od 5 godina, dosadašnja koncesijska odobrenja , kod kojih je prema važećoj Uredbi o postupku davanja koncesijskih odobrenja prednost imao podnositelj koji je ranije podnio zahtjev , zamijenjena su  institutom dozvola koje se izdaju na temelju provedenog javnog natječaja ili na zahtjev gospodarskog subjekta pod određenim uvjetima, na rok od pet godina ili na rok  od 20 dana na zahtjev gospodarskog subjekta.

 

Na temelju Plana upravljanja pomorskim dobrom Gradonačelnik je dužan do 01.veljače tekuće godine objaviti javni natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru u službenom glasilu,  na oglasnoj ploči, na službenim mrežnim stranicama jedinice lokalne samouprave i najmanje  u jednom dnevnom listu.

 

Ovlaštenik dozvole na pomorskom dobru može obavljati djelatnost na pomorskom dobru samo u opsegu i pod uvjetima utvrđenim u dozvoli na pomorskom dobru.

 

Molimo zainteresiranu javnost da sudjeluje u donošenju Plana upravljanja pomorskim dobrom na području grada Dubrovnika  za razdoblje 2024.-2028.godine,upisivanjem svojih komentara na predviđeno mjesto pod KOMENTARI.

 

Savjetovanje je otvoreno do 22. prosinca 2023.godine.

 

Napomena:

Nakon završetka savjetovanja objavit će se Izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi.