JAVNO SAVJETOVANJE - Ponovljeno savjetovanje na Nacrt Prijedloga Plana upravljanja pomorskim dobrom Grada Dubrovnika za razdoblje 2024.-2028.

Otvorena savjetovanja s javnošću

Poštovani građani,

 

U postupku donošenja Plana upravljanja pomorskim dobrom na području grada Dubrovnika za razdoblje od 2024.do 2028.godine provedeno je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću s ciljem upoznavanja javnosti s Nacrtom prijedloga akta i pribavljanja mišljenja,primjedbi i prijedloga zainteresirane javnosti kako bi isti ukoliko su zakonito i stručno utemeljeni bili prihvaćeni i u konačnici ugrađeni u odredbe akta i to u vremenu od 22.studenog 2023.godine do zaključno 22.prosinca 2023.godine, odnosno ukupno 30 dana.

 

Obavještavamo vas da se ponavlja savjetovanje sa zainteresiranom javnošću za ovaj opći akt nakon što smo istog uskladili s podzakonskim propisima donesenim temeljem Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“br.83/23) ,a koji propisi su stupili na snagu nakon gore  provedenog javnog savjetovanja nacrta prijedloga Plana, ovdje s Pravilnikom o sadržaju plana upravljanja pomorskim dobrom (stupio na snagu 23.prosinca 2023.godine) i Uredbi o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru (stupila na snagu 10.veljače 2024.godine).

 

Time je predloženi nacrt prijedloga Plana koji sada stavljamo na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u svemu usklađen sa gore navedenim naknadno donesenim podzakonskim propisima a čija obveza donošenja je propisana Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama.

Ovdje je bitno naglasiti da nacrt prijedloga Plana kojeg se sada stavlja na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću sadržajno u osnovi odgovara ranijem nacrtu prijedloga Plana koji je bio na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću od 22.studenog 2023.godine do zaključno 22.prosinca  2023.godine a dorađene izmjene su rezultat usklađenja naziva gospodarskih djelatnosti koji se obavljaju na pomorskom dobru sa nazivima iz gore navedene Uredbe ili su rezultat već provedenog postupka savjetovanja.

 

Pozivamo vas da ponovno sudjelujete  u otvorenom savjetovanju u donošenju Plana upravljanja pomorskim dobrom na području grada Dubrovnika  za razdoblje od 2024. do 2028. godine.

 

Tema ponovljenog savjetovanja: Donošenje Plana upravljanja pomorskim dobrom na području grada Dubrovnika  za razdoblje 2024.-2028.nakon usklađenja s podzakonskim propisima

 

Pravni temelj za donošenje akta: Članak 39. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama („Narodne novine“ br. 83/23) i članak 39. Statuta grada Dubrovnika („Službeni glasnik Grada Dubrovnika“ br.2/21).

 

Osnovna pitanja koja se uređuju aktom: Planom upravljanja pomorskim dobrom uređuju se planirane aktivnosti na pomorskom dobru i prioriteti njihove realizacije, izvori sredstava za njihovu realizaciju, plan održavanja pomorskog dobra u općoj upotrebi, plan gradnje na pomorskom dobru građevina koje ostaju u općoj upotrebi, plan davanja dozvola na pomorskom dobru i plan nadzora ovlaštenika dozvola na pomorskom dobru.

 

Značajne novine u odnosu na dosadašnji Plan upravljanja odnose se na činjenicu da je do sada Plan upravljanja pomorskim dobrom za kalendarsku godinu donosio Gradonačelnik i to za razdoblje od jedne godine, a prema novoj regulativi Plan donosi Gradsko vijeće grada  Dubrovnika za razdoblje prema tabelarnom prikazu iz tekstualnog dijela Plana (čl.12.), dosadašnja koncesijska odobrenja , kod kojih je prema važećoj Uredbi o postupku davanja koncesijskih odobrenja prednost imao podnositelj koji je ranije podnio zahtjev , zamijenjena su  institutom dozvola koje se izdaju na temelju provedenog javnog natječaja ili na zahtjev gospodarskog subjekta pod određenim uvjetima, na gore navedeni rok ili na rok  od 20 dana na zahtjev gospodarskog subjekta.

Po donošenju Plana upravljanja pomorskim dobrom Gradonačelnik će raspisati Javni natječaj za dodjelu dozvola na pomorskom dobru i objaviti ga u službenom glasilu,  na oglasnoj ploči, na službenim mrežnim stranicama jedinice lokalne samouprave i najmanje  u jednom dnevnom listu.

Ovlaštenik dozvole na pomorskom dobru može obavljati djelatnost na pomorskom dobru samo u opsegu i pod uvjetima utvrđenim u dozvoli na pomorskom dobru.

 

Molimo zainteresiranu javnost da sudjeluje u donošenju Plana upravljanja pomorskim dobrom na području grada Dubrovnika  za razdoblje 2024.-2028.godine,upisivanjem svojih komentara na predviđeno mjesto pod KOMENTARI.

Savjetovanje je otvoreno do zaključno 08.ožujka 2024.godine.

 

Napomena: Nakon završetka savjetovanja objavit će se Izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi.

Već dostavljene primjedbe i prijedloge na nacrt prijedloga Plana (ukupno 9) koji je bio na javnom savjetovanju od 22.studenog 2023.godine do 22.prosinca 2023.godine nije potrebno ponavljati kroz ovo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću jer ćemo  na iste odgovoriti kroz Izvješće o provedenom ponovljenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću nakon njegova zaključenja, 08.ožujka 2024.godine.

 

Trajanje : 23.02.2024.- 08.03.2024.

 

Grafički prikaz možete preuzeti na poveznici:

https://cloud.dubrovnik.hr/s/wNeZpwMZZxfCdDG