JAVNO SAVJETOVANJE Odluka o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Javno savjetovanje

Odluka o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika

 

Važećim Zakonom o cestama (NN broj 84/11, 18/13, 22/13, 54/13, 148/13 i 92/14, dalje u tekstu: Zakon) člankom 101. st. 1. propisano je kako je nerazvrstana cesta javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi, dok su člancima 45. – 74. Zakona propisane su mjere za zaštitu javnih cesta i prometa

 

Člankom 109. Zakona o cestama, stavcima 2. i 3. propisano je da jedinica lokalne samouprave uređuje zaštitu nerazvrstanih cesta uz odgovarajuću primjenu odredbi članka 45. stavka 1., 2., 4. i 5., članka 49., 51., 54., 57., 58., 60., 61. i 62. ovoga Zakona te propisuje prekršajne odredbe. Na nerazvrstane ceste odgovarajuće se primjenjuju odredbe članka 46., 47. i 48. ovoga Zakona.

 

Upravljanje, građenje, rekonstrukcija i održavanje nerazvrstanih cesta na području Grada Dubrovnika, kontrola i nadzor nad izvođenjem radova na nerazvrstanim cestama te mjere za njihovu zaštitu uređene su Odlukom o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika (Službeni glasnik Grada Dubrovnika broj 1/14). 

 

Međutim, iznosi i načini naplate naknade za zauzimanje, prekopavanje i izvanrednu uporabu javnih i javno-prometnih površina (u što spadaju i nerazvrstane ceste) na području Grada Dubrovnika, a u svrhu njihove zaštite propisani su i Pravilnikom o zaštiti javnih površina (Službeni glasnik Grada Dubrovnika broj:7/11, 2/12 i 1/14).

 

Kako bi se izbjeglo dupliranje pravnih normi odnosno uređivanje istog pravnog područja različitim aktima, uređivanje istog pravnog područja na različit način, ali i u svrhu potpunog usklađivanja predmeta uređenja ove Odluke sa pozitivnim propisima (Zakonom o cestama, Pravilnikom o održavanju cesta, NN 90/14 i Pravilnikom o izvanrednom prijevozu, NN 92/18, Pravilnikom o privremenoj regulaciji prometa i označavanju te osiguranju radova na cestama NN 92/19) potrebno je donijeti novu Odluku o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika čijim stupanjem na snagu bi prestao važiti Pravilnik o zaštiti javnih površina (Službeni glasnik Grada Dubrovnika broj:7/11, 2/12 i 1/14) kao i važeća Odluka o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika (Službeni glasnik Grada Dubrovnika broj 1/14).

 

Nova Odluka o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika nastala je sintezom ranije navedenih zakonskih i podzakonskih akata koji se odnose na predmetnu materiju te nadalje primjenjivih odredbi dosadašnje Odluke o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika i Pravilnika o zaštiti javnih površina. Odredbe Pravilnika o zaštiti javnih površina kojima se detaljnije uređuju pitanja prekomjerne uporabe nerazvrstane ceste i prekopavanja su nakon usklađivanja sa pozitivnim propisima  inkorporirane u novu Odluku o nerazvrstanim cestama.

 

Donošenjem ove Odluke podiže se razina pravne sigurnosti i transparetnosti budući su izbjegnute negativne posljedice navedene u ranijem pasusu ovog obrazloženja stoga se predlaže ovu Odluku usvojiti.

 

U skladu sa obvezom Grada Dubrovnika koja proizlazi iz Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15) i s ciljem da se zainteresirana javnost upozna s navedenim propisom svrsishodno je provesti savjetovanje sa javnošću.

 

Na ovaj način će se zainteresirana javnost upoznati sa predloženim Nacrtom Odluke o nerazvrstanim cestama, te će se pribaviti mišljenja, primjedbe i prijedlozi na navedeni akt, koji prijedlozi - ukoliko budu zakoniti i valjano obrazloženi, mogu biti prihvaćeni od strane donostelja akta te kao takvi uglavljeni u navedenu Odluku.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 7. studenog do 7. prosinca 2019. (do 12 sati), a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail adresu: promet@dubrovnik.hr s naznakom „javno savjetovanje - Odluka o nerazvrstanim cestama na području Grada Dubrovnika“. Nakon proteka navedenog vremenskog razdoblja neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i dostavljati prijedloge i komentare na ovu temu.

 

Svi prijedlozi i komentari će se razmotriti te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju, a konačna verzija Odluke proslijediti će se Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje.