Zelena i Plava Čistka - poziv na sudjelovanje

Nastavljamo s akcijom Zelena i Plava Čistka. Dosad se akcija održavala u travnju, no ove godine se obilježava 15. rujna u sklopu "World cleanup day", kako bi se pridružili više od 154 zemlje svijeta u zajedničkom čišćenju na isti dan.

 

Razlog tome je potreba za drastičnim smanjenjem korištenja plastike, posebno plastičnih vrećica, te započinjanjem novog razdoblja u kojem se svi zajedno moramo potruditi doprinijeti smanjenju ukupne količine otpada.

Nastavno na navedeno, udruge, privatnici, institucije, sve pravne i fizičke osobe mogu se prijaviti za sudjelovanje u ovoj akciji. Osim prijave lokacije za akciju uklanjanja otpada i uređenja okoliša, ukoliko imate i ideja za sudjelovanjem na drugi način (predavanje, kreativne radionice, javne tribine, popratni zabavni sadržaji, akcije...) molimo vas da dostavite prijedloge zaključno do 19. kolovoza 2018. godine.

Upravni odjel snosi sve prihvatljive troškove (troškovi hrane i pića za sudionike i volontere, troškovi majica za volontere, troškovi plaća odnosno honorara ukoliko je riječ o predavanju stručnjaka i ostalo).

Ove godine već smo započeli s aktivnostima Zelene čistke, te nam je gostovala svjetski poznata Bea Johnson. Kako je bilo prethodnih godina, možete pogledati na mrežnim stranicama Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Također, više o samoj akciji dostupno je na stranicama Zelene čistke i Udruge Žmergo.

Napomene: Ukoliko niste dio organizacije i/ili ostalih pravnih subjekata, možete poslati prijedloge lokacija za uklanjanje otpada, edukativnih aktivnosti i slično, te sudjelovati kao volonter na jednoj od lokacija. Nadalje, Plava Čistka je akcija čišćenja podmorja i uklanjanja otpada s plaža u kojoj, osim volontera, sudjeluju i ronioci. Organizacije iz drugih gradova mogu se prijaviti uz uvjet da se aktivnosti održavaju na području Grada Dubrovnika.

Sve ideje su dobrodošle!

I ove godine se nadamo velikom odazivu kako bi mogli poslati sliku iz Dubrovnika da nismo samo turistički poznati, i orijentirani isključivo na turističke i ugostiteljske djelatnosti, već da svi skupa promišljamo i o održivom prostoru!

Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot!!!