Zamjenica Tepšić primila dogradonačelnika Lousade Manuela Nunesa

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić primili su danas u službeni posjet dogradonačelnika protugalskog grada Lousade Manuela Nunesa. Prijemu je nazočila izvršna direktorica i voditeljica Volonterskog centra Bonsai Anja Marković.

 

Zamjenica Tepšić zaželjela je dobrodošlicu dogradonačelniku Nunesu, koji po prvi puta boravi u Dubrovniku. Izrazila je zadovoljstvo zbog današnjeg susreta u kojem je dogradonačelnik Lousade iznio vlastita promišljanja i iskustva u kontekstu napretka održivog volontiranja predstavivši pritom dosadašnje učinke projekta European Alliance for Volunteer support (ERAS).

 

Ovom su prilikom dogradonačelnik Nunes i voditeljica volonterskog centra Marković pobliže upoznali zamjenicu Tepšić sa projektom (ERAS) u kojem kao jedan od partnera sudjeluje i dubrovačka udruga Bonsai, a koji je usmjeren na poboljšanje uvjeta razvoja volonterstva, promoviranja volonterskog rada diljem Europe te u konačnici poticanja gradova da se priključe kako bi zajednički djelovali u pogledu stvaranja aktivnog europskog građanstva. Usuglasili su se kako ovaj projekt podrazumijeva razmjenu dobrih praksi, uspostavu odnosa sa relevantnim organizacijama, proučavanje koncepata i učinaka volontiranja u različitim zemljama. Ono što je posebice naglasila Marković jest to kako je tijekom posjeta Lousadi svjedočila jednom impresivnom primjeru kako se kroz lokalnu strategiju zaštite okoliša te uz sinergiju vlasti i civilnog sektora potaknuo razvoj volonterstva ponajviše u svrhu očuvanja prirode, međugeneracijske solidarnosti i građanske znanosti. 

 

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika izvijestila ih je o brojnim aktivnostima usko povezanim sa održivim djelovanjem i implementacijom održivih projekata poput onog strateškog “Respect the City”. Kazala je kako je Grad Dubrovnik dio globalne inicijative WWF-a "Plastic Smart Cities" čiji je cilj angažiranje velikih i malih gradova u usvajanju mjera i politika koje pomažu u smanjenju potrošnje plastike i poboljšanju gospodarenja otpadom. Dotaknula se zamjenica i nedavno održanog DuMotiona sportske manifestacije humanitarnog i turističkog karaktera koja okuplja veliki broj sudionika, ali i volontera iz cijelog svijeta.

 

Na kraju prijema dogradonačelnik Lousade Manuel Nunes istaknuo je kako Dubrovnik uistinu jest sjajna sredina koja ima brojne mogućnosti i potencijale u podizanju razine volonterskog, a istovremeno i održivog djelovanja u koje ulaže velike napore čime dokazuje fokusiranost na europsku "zelenu" politiku i implementiranje iste u lokanoj zajednici. 

lijevo
desno