Zahtjev za suglasnost za organizaciju akcije prikupljanja otpada

Prema odredbama članka 40. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (Narodne novine, broj: 94/13) pravna/fizička osoba - obrtnik može na području Grada Dubrovnika, u suradnji s osobom koja posjeduje važeću dozvolu za gospodarenje otpadom, organizirati akciju prikupljanja otpada u svrhu provedbe sportskog, edukativnog, ekološkog ili humanitarnog sadržaja, ukoliko ishodi suglasnost nadležnog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.


Zahtjev za suglasnost podnosi se najmanje dva mjeseca prije početka akcije. Trajanje akcije ograničeno je na najviše 30 dana.


Suglasnost određuje vrijeme trajanja akcije, vrstu otpada koji se prikuplja, način, uvjete i svrhu provedbe akcije, te rok za dostavu izvješća o provedenoj akciji. Nadzor nad provedbom akcije obavlja komunalni redar. Osoba koja organizira akciju dužna je ovom Upravnom odjelu, u roku od 8 dana od završetka akcije, dostaviti Izvješće o provedenoj akciji.

Ukoliko osoba organizira do dvije akcije prikupljanja otpada u istoj kalendarskoj  godini u dvije različite jedinice lokalne samouprave, ne smatra se da obavlja djelatnost gospodarenja otpadom.

Obrazac Zahtjev za suglasnost za organizaciju akcije prikupljanja otpada nalazi se OVDJE.