U Splitu održan stručni skup "Participacija u prostornom i urbanističkom planiranju"

Povodom obilježavanja Svjetskog dana urbanizma Odbor za urbanizam Hrvatske komore arhitekata i Društvo arhitekata Splita organizirali su 8. studenoga 2022. u Splitu stručni skup pod naslovom "Participacija u prostornom i urbanističkom planiranju".

 

Planiranje uređenja i korištenja prostora specifične su i složene aktivnosti s obzirom na to da podrazumijevaju upravljanje različitim, često suprotstavljenim interesima uz potrebu definiranja i zaštite sfere javnog interesa. U suvremenim trendovima planiranja pojam participacije kao kohezivnog i komunikacijskog sredstva postao je neizbježan.

 

Cilj participacije u prostornom planiranju jest osigurati društveno održiv prostorni razvoj kroz strukturiranu komunikaciju na više razina. Participativni procesi imaju višeslojnu ulogu u prostornom planiranju, primarno oni koji osiguravaju prepoznavanje javnoga interesa u određenom prostoru te njegove implementacije u planiranje budućeg razvoja toga prostora. To podrazumijeva komunikaciju između planerske struke i javnosti, ali i između izrađivača prostornih planova i šire stručne javnosti, politike i upravljačkih tijela i javnosti, kao i komunikaciju različitih socijalnih aktera koji se na javnoj sceni pojavljuju s različitim (ponekad i suprotstavljenim) ciljevima i interesima. Stvarna participacija podrazumijeva i specifična znanja vođenja i usmjeravanja participativnih procesa od najranijih faza postupka izrade prostornih planova do njihova donošenja i provedbe.

 

Stoga su prostorni planeri, arhitekti, sociolozi, predstavnici gradskih uprava i stručnih udruga na ovom skupu izlagali o potrebi i korisnosti participacije u prostornom i urbanističkom planiranju, primjerima participacije javnosti i suradnje sa stručnim udruženjima te vođenju participativnog procesa, a predstavljena su iskustva iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih europskih zemalja. Na završetku skupa održan je okrugli stol na kojemu su sudjelovali Teo Vojković (pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Grada Splita), Zoran Paunović (gradonačelnik Grada Makarske), Janja Novaković (Društvo arhitekata Splita), Miroslav Štimac (Odbor za urbanizam Hrvatske komore arhitekata), Božo Benić (pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika), Anđelina Svirčić Gotovac (Institut za društvena istraživanja u Zagrebu) te Nives Mornar (Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba), dok je raspravu moderirala Jelena Borota (Odbor za urbanizam Hrvatske komore arhitekata).

lijevo
desno