U Lazaretima otvorena izložba "Dubrovnik – planiranje naselja i razvoj grada"

U sklopu programa 10. Dana kreativnih i kulturnih industrija u Lazaretima je otvorena izložba studentskih radova "Dubrovnik – planiranje naselja i razvoj grada". Izloženi studentski radovi rezultat su kolegija "Urbanističke radionice I: Planiranje naselja – Prostorna vizija razvoja grada Dubrovnika" i "Urbanističke radionice II: Preobrazba grada – Preobrazba gradskog središta Gruž u Dubrovniku", nastali na Diplomskom studiju "Arhitektura i urbanizam" akademske godine 2022./2023.

 

Na otvorenju izložbe sudjelovali su pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika Božo Benić, te ispred Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu prof. emer. dr. sc. Tihomir Jukić s asistentima Kristinom Perkov i Marinom Duićem.

 

Pročelnik Benić u svom uvodnom obraćanju istaknuo je kako su Grad Dubrovnik i njegova okolica područje čija tradicija urbanističkog planiranja seže još u doba Dubrovačke Republike i 13. stoljeće, kada su u gradski statut upisane važne odredbe koje se odnose na urbanističko planiranje i graditeljstvo uopće. Također je spomenuo kako se u Dubrovniku prostorni razvoj danas temelji na dva ključna plana – Prostornom planu uređenja i Generalnom urbanističkom planu koji su usvojeni još 2005., a do 2021. imali su više izmjena i dopuna. S obzirom na protok vremena, bitno izmijenjene gospodarske i društvene prilike i okolnosti, kao i niz novih stručnih podloga, studija i strategija razvoja, Grad Dubrovnik je pokrenuo postupak sveobuhvatnih izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije koje za cilj imaju pomiriti složene zahtjeve za zaštitom graditeljskog nasljeđa s potrebama za osiguranje temeljnih preduvjeta za daljnji gospodarski razvoj i širenje grada. Pitanja su to od prvorazrednog javnog interesa, naročito u vrlo specifičnim i složenim teritorijalnim, geografskim, topografskim, ali i zakonodavnim okolnostima i ograničenjima. Pročelnik je stoga zahvalio Arhitektonskom fakultetu s kojim je Grad Dubrovnik prethodno potpisao sporazum o suradnji i realizirao predmetne radionice. Posebna je zahvala upućena svim studentima koji su svojim idejama i vizijama neupitno dali svoj doprinos zajedničkim razgovorima i promišljanjima o budućnosti Dubrovnika.

 

Izložba ostaje otvorena do četvrtka 30. studenog 2023. godine.

lijevo
desno