Svjetski dan voda

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika organizira edukativne aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana voda. Tom prigodom će Gjino Šutić, iz udruge UR Institut, održati zanimljivu radionicu namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola na temu Voda u 21. stoljeću.


Uz teoretski dio, gdje će se prezentirati važnost vode, učenici će imati priliku iskušati se u laboratorijskim i eksperimentalnim metodama elektrolize vode, proizvodnje vodika, suvremenim metodama pročišćavanja vode i slično. Edukativna radionica održat će se u sklopu dvodnevnog interdisciplinarnog simpozija S.A.I.N.T. (Science, Art, Industry, Nature & Tehnology).
 
U prosincu 2016. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju Međunarodno desetljeće 2018. - 2028. za akciju - Voda za održivi razvoj. Novo će se desetljeće fokusirati na održivi razvoj i integrirano upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva i provođenju i promociji povezanih programa i projekata, kao i na unapređivanju suradnje i partnerstva na svim razinama u cilju pomoći u postizanju međunarodno dogovorenih ciljeva vezanih uz vodu.