Spomenička renta

ZAKONSKA REGULATIVA

- Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara ("Narodne novine" broj: 69/99, 151/03, 157/03, 100/04,  87/09, 88/10, 61/11, 25/12, 136/12, 157/13, 152/14, 98/15, 44/17, 90/18, 32/20 i 62/20)

- Odluka o visini spomeničke rente Grada Dubrovnika ("Službeni glasnik Grada Dubrovnika"  broj: 7/10, 2/11, 14/15, 12/16 i 25/18)

 

OBVEZNICI SPOMENIČKE RENTE

Obveznici spomeniče rente su fizičke i pravne osobe koje su obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit, a koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Fizičke i pravne osobe koje imaju u svom sastavu poslovne jedinice (svako stalno mjesto obavljanja gospodarske djelatnosti) koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, obveznici su spomeničke rente za svaku poslovnu jedinicu.

Korisnik koncesije na kulturnom dobru te fizičke i pravne osobe koje obavljaju prerađivačku ili proizvodnu djelatnost kao pretežitu djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline oslobođeni su plaćanja spomeničke rente propisane Odlukom o visini spomeničke rente Grada Dubrovnika.

 

OSNOVICA PLAĆANJA

Osnovica spomeničke rente je korisna površina poslovnog prostora koji se nalazi u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

 

VISINA SPOMENIČKE RENTE

Spomenička renta iznosi 4,00 kn a na Elafitskim otocima (Koločep, Lopud, Šipan) iznosi 2,00 kn po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora mjesečno.

Brijači, bravari, urari, tapetari, bojadiseri tkanina, dimnjačari i vlasnici tradicijskih obrta koje subvencionira Grad Dubrovnik plaćaju spomeničku rentu u iznosu od 1,00 kn po četvornom metru korisne površine poslovnog prostora mjesečno.

 

UTVRĐIVANJE SPOMENIČKE RENTE

Spomenička renta plaća se prema Rješenju o utvrđivanju spomeničke rente koje za tekuću godinu donosi Upravni odjel Grada Dubrovnika nadležan za poslove komunalnog gospodarstva.

 

OBVEZA DOSTAVE PODATAKA POTREBNIH ZA UTVRĐIVANJE SPOMENIČE RENTE

Obveznici spomeničke rente moraju nadležnom upravnom odjelu Grada Dubrovnika u čijem su djelokrugu poslovi komunalnog gospodarstva, do 31. ožujka godine za koju se utvrđuje spomenička renta, dostaviti podatke o korisnoj površini poslovnih prostora koji se nalaze u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline.

Obveznici spomeničke rente koji u tijeku kalendarske godine počinju ili prestaju obavljati djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline dužni su u roku od 30 dana od dana početka obavljanja djelatnosti ili prestanka obavljanja djelatnosti prijaviti i dokazati tu okolnost, a spomenička renta će im se obračunati za vrijeme dok su djelatnost obavljali.

 

ZAKAŠNJELE UPLATE I NEPLAĆANJE UTVRĐENE SPOMENIČKE RENTE

Na dospjelu, a nepodmirenu obvezu obračunava se zatezna kamata.

Rješenje o utvrđivanju spomeničke rente ovršava se u postupku i na način propisan zakonom kojim se uređuje opći odnos između poreznih obveznika i poreznih tijela koja primjenjuju propise o porezima i drugim javnim davanjima.

 

KORIŠTENJE PRIHODA OD SPOMENIČKE RENTE

Prihod od spomeničke rente može se koristiti isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, a uplaćuje se 60% u korist Grada Zagreba, grada ili općine na području koje je renta ubrana, a 40% u korist državnog proračuna za ostvarivanje nacionalnog programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

 

Kontak:

Savjetnik III

Vlaho Ječić

Tel: 020/351 - 738

E-mail: vjecic@dubrovnik.hr