Sajam razmjene predmeta u Lazaretima u petak

Plastic Smart Cities

U petak, 2. prosinca, od 14 do 19 sati Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce organizira Sajam razmjene korištenih predmeta u Lazaretima (plato, Frana Supila 8, Dubrovnik) za sve zainteresirane građane grada Dubrovnika. Cilj Sajma razmjene je razvijanje svijesti kod građana o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja. Zato molimo građane da na Sajam donesu do tri  očuvana korištena predmeta poput odjeće, igračaka, knjiga, obuće, nakita i ukrasa koje namjeravaju besplatno zamijeniti.

 

-"Donesite predmete koji vam više ne trebaju razmijenite ih i tako pronađite poklon za nadolazeće blagdane potpuno besplatno", poručuje organizatorica Sajma Lina Vuletić iz udruge Sunce.

 

Sajam se provodi kao dio projekta Plastic Smart City Dubrovnik, a odobren je i sufinanciran u okviru Javnog poziva za sufinanciranje projekata udruga u području zaštite okoliša i prirode od interesa za Grad Dubrovnik za 2022.

 

Kako Sajam razmjene funkcionira?

 

- na ulazu u Lazarete predajte predmete koje ste donijeli (najviše 3 komada) i koje želite mijenjati s drugima.

- za donesene predmete dobit ćete bonove za razmjenu – koliko predmeta, toliko bonova.

- na sajmu će, uz vaše predmete, biti izloženi i predmeti svih drugih sudionika koje možete mijenjati za svoje bonove!

 

Prema dostupnim podacima u Republici Hrvatskoj se prosječno proizvede 454 kg otpada po glavi stanovnika godišnje, dok na razini EU te brojke dostižu i preko 500 kg otpada. Prenamjena i ponovna upotreba starih predmeta neophodna je želimo li smanjiti količinu otpada koji svakodnevno stvaramo. 

 

Također, kako bismo doprinijeli smanjenju nastanka otpada i korištenja jednokratnih predmeta, na Sajmu neće biti dostupne plastične vrećice. Potičemo građane da ponesu vlastite torbe ili višekratne platnene vrećice u koje će spremiti predmete sa razmjene.

 

Imate li u svom domu onu jednu ladicu punu raznih stvarčica koje nepotrebno zauzimaju mjesto, čekaju neka bolja vremena, ali podsvjesno znate da ih ipak nećete nikada koristiti? Već danas ih spremi u višekratne vrećice koje ćeš odnijeti na Sajam razmjene u Lazaretima u petak.

 

Doprinos održavanju SWAP sajma uz Grad Dubrovnik dala je i tvrtka Dubrovačka baština d.o.o. koja  je ustupila i svoj prostor.