Rezultati Natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog rješenja Parka Gradac sa širim urbanim krajobraznim pojasom

GRAD DUBROVNIK i UDRUŽENJE HRVATSKIH ARHITEKATA (UHA) objavljuju rezultate

za javni, opći, u jednom stupnju, anonimni, za realizaciju, I. stupnja složenosti Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog rješenja

PARKA GRADAC SA ŠIRIM URBANIM KRAJOBRAZNIM POJASOM

 

 

Registarski broj natječaja Hrvatske komore arhitekata: 92-20/DU-IUA/NJN

 

Oznaka iz Plana nabave Raspisivača natječaja: 07-06/20MV

 

RASPISIVAČ I INVESTITOR natječaja je Grad Dubrovnik, Pred Dvorom 1, 20 000 Dubrovnik, OIB: 21712494719, telefon: +385 20 351 851, e-mail: hgaljer@dubrovnik.hr, odgovorna osoba: Mato Franković, gradonačelnik.

 

PROVODITELJ I ORGANIZATOR natječaja je UDRUŽENJE HRVATSKIH ARHITEKATA (UHA), Trg bana J. Jelačića 3/I, 10 000 Zagreb, OIB: 01152649489, telefon: +385 1 5509 705, e-mail: tajnistvo@uha.hr, odgovorna osoba: Maja Furlan Zimmermann, dipl. ing. arh., predsjednica.

 

Izrađivač natječajnog programa: Sveučilište u Dubrovniku, Zavod za mediteranske kulture Dubrovnik, Marka Marojice 4, Doc. dr. sc. Mara Marić, kraj. arh., Nina Đukanović, mag. ing. kraj. arh., konzultant: Akademik Mladen Obad Šćitaroci, dipl. ing. arh.

 

PREDMET NATJEČAJA je izrada idejnog urbanističko-arhitektonsko-krajobraznog rješenja PARKA GRADAC SA ŠIRIM URBANIM KRAJOBRAZNIM POJASOM.

 

CILJ PROVEDBE JAVNOG NATJEČAJA

 

Cilj natječaja je iznalaženje najboljeg oblikovnog, funkcionalnog i ekonomičnog rješenja Parka Gradac sa širim urbanim krajobraznim pojasom.

 

CILJ NATJEČAJA ZA REALIZACIJU u okviru zone A je dobiti najkvalitetnije oblikovno i funkcionalno rješenje uređenja parka Gradac. Takvo rješenje poslužit će kao podloga za izradu daljnje projektno-tehničke dokumentacije.

 

Rješenjem se treba postići obnova prepoznatljivih elemenata povijesne matrice te osigurati što kvalitetnije funkcioniranje prostora gradskog parka u današnjem vremenu uvodeći elemente suvremenog oblikovanja. Rješenje u okviru zone A treba za polazište uzeti širi urbanistički kontekst zone B kao i ostalih kontaktnih zona.

 

CILJ ANKETNOG DIJELA NATJEČAJA u okviru zone B je prikupljanje kvalitetnih i stručnih urbanističkih rješenja koja će uz obalni potez od vile "Čingrija" do kraja parka sagledati kao jedinstveni funkcionalni i oblikovni urbani krajobrazni pojas. Predložena rješenja moraju osigurati kvalitetno osmišljen, sadržajno obogaćen i infrastrukturno povezan javni prostor kao alternativu pristupa povijesnoj jezgri, a s naglašenim krajobraznim oblikovnim karakteristikama.

 

POSEBNI CILJEVI NATJEČAJA u okviru zone A je osigurati mogućnost korištenja prostora Parka Gradac kao višenamjenskog gradskog prostora - pozornice za odvijanje privremenih i povremenih događanja sukladno potrebama Javnih ustanova u kulturi Grada Dubrovnika kao i drugih dionika. Predloženim rješenjem potrebno je osigurati fleksibilnost prostora i tehničku podršku odvijanja sličnih događaja. Posebice se to odnosi na potrebe izvedbe privremenih pozornica za potrebe festivala "Dubrovačkih ljetnih igara" kao i novo-planiranih inicijativa Grada Dubrovnika. Dodatno se naglašava kako Grad Dubrovnik planira jačanje kapaciteta novih programskih aktivnosti u gradskom parku Gradac kroz nove inicijative. Jedna od njih je i uspostava programa iz područja prezentacije sinergije baštine, suvremene kulture građenja i krajobrazne arhitekture, a u vidu izvedbe privremenih prostornih instalacija na području parka s pripadajućim programskim aktivnostima (kao npr. Serpentine Pavilion, London ili PS1 Moma New York i slično).

 

Radi ispitivanja optimalnih rješenja uređenja Parka Gradac, a u skladu s odredbama, Prvonagrađeno rješenje, u dijelu ZA REALIZACIJU, služit će kao podloga za izradu projektne dokumentacije Rekonstrukcije, uređenja i opremanja Parka Gradac.

 

Nagradama vrednovani radovi u ANKETNOM DIJELU Natječaja bit će preporuka za izradu urbanističkih programskih smjernica koje će se uklopiti u buduće prostorne planove Grada Dubrovnika.

 

Raspisivač javnog natječaja sklopit će ugovor o javnim uslugama na temelju pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave s autorom prvonagrađenog rada.

 

KRITERIJI OCJENJIVANJA I METODA DONOŠENJA ODLUKA

 

Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa (u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga), Ocjenjivački sud se prilikom odlučivanja rukovodio kriterijima definiranim u Općim uvjetima natječaja:

a/ Prostorni koncept u odnosu na širi i uži urbani kontekst

b/ Prostorna i oblikovna kvaliteta

c/ Harmonija suvremenog izričaja s kulturno povijesnim i ambijentalnim vrijednostima

d/ Racionalnost i ekonomičnost rješenja

e/ Svi nagrađeni radovi moraju biti provedivi.

Omjer vrednovanja anketnog dijela i dijela za realizaciju unutar svakog rada je 20% (anketni dio) 80% (dio za realizaciju).

 

Na natječaj koji je trajao od 19.5.2020. do roka za predaju 21.7.2020. do 16:00 sati, u Udruženju hrvatskih arhitekata regularno je zaprimljeno 9 radova. Ocjenjivački sud koji je djelovao u sastavu: Roman Šilje, dipl. ing. arh., predsjednik OS-a; Davor Bušnja, dipl. ing. arh., doc. dr. sc. Ines Hrdalo, kraj. arh., Erna Raguž-Lučić, dipl. ing. agr., Ivana Krešić, dipl. ing. arh., Tonči Čerina, dipl. ing. arh., zamjenik člana OS-a; te stručne savjetnice OS-a: doc. dr. sc. Mara Marić, kraj. arh., Malojka Sertić, dipl. ing. arh. na 4. sjednici održanoj 23.7.2020. donio je sljedeće odluke:

 

I. Nagrada u neto iznosu 72.000,00 kn dodjeljuje se radu pod brojem 09

Autori: Antun Sevšek, Melita Čavlović, Damir Gamulin, Vesna Hrga Martić

Suradnici: Ana Šverko

 

II. Nagrada u neto iznosu 54.000,00 kn dodjeljuje se radu pod brojem 08

Autori: Alen Žunić, Rea Mihelko, Karlo Lauc, Fran Polan, Siniša Bjelica, Marko Ursa

Suradnici: Damjan Bujak, Marin Ljuban, Nikša Laušin

 

III. Nagrada u neto iznosu 36.000,00 kn dodjeljuje se radu pod brojem 06

Autori: Lea Đurović Ruso, Mia Erak, Jurica Dragićević, Petra Matić, Anita Trojanović, Pavo Đukan, Petra Radonić

Suradnici: Nikša Begović, Ivan Šimić, Šesnić Turković d.o.o.

 

IV. Nagrada u neto iznosu 18.000,00 kn dodjeljuje se radu pod brojem 07

Autori: Mladen Jošić, Minja Jošić, Tamara Relić, Jana Horvat, Ivan Dajak, Lucia Marušić, Goran Vuković, Jadranko Kereković, Mario Peko, Matija Blašković, Marin Duić

 

Natječaj se provodi u skladu s Poglavljem 2, člancima 327., 328., 329., 330. i 331. ZJN, ostalim odredbama Zakona koje se primjenjuju na natječaj te odredbama Pravilnika o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza ("Narodne novine", broj: 85/14, u daljnjem tekstu: Pravilnik) Hrvatske komore arhitekata, ukoliko iste nisu u suprotnosti sa Zakonom.

 

Natječaj se provodi kao postupak koji može prethoditi postupku sklapanja ugovora o javnim uslugama za izradu projektno-tehničke dokumentacije u dogovoru s Raspisivačem (za potrebe javne nabave usluga) sukladno članku 45. stavku 4. točki 2. Zakona.

 

Procijenjena vrijednost nabave – projektni natječaj i kasniji pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave, a sastoji se od nagradnog fonda, isplata naknada radnim tijelima i izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Zone A i iznosi ukupno 987.350,00 kuna bez PDV-a, te se raščlanjuje na iznose kako slijedi:

- nagradni fond u iznosu od 180.000,00 kuna neto, odnosno 252.067,63 kuna bruto bez PDV-a

- naknada radnim tijelima u iznosu od 64.350,00 kuna, odnosno 107.230,05 kuna bruto bez PDV-a

- projektno-tehnička dokumentacija u maksimalnom iznosu do 743.000,00 kuna neto bez PDV-a za što će Raspisivač sklopiti ugovor nakon provedenog pregovaračkog postupka javne nabave bez prethodne objave, sukladno članku 133. stavku 1. ZJN 2016, s osobom ovlaštenom za projektiranje prvonagrađenog rada koja zadovolji uvjete sukladno ZJN 2016 pod uvjetom da ima dokaze sposobnosti propisane ZJN 2016 i da je u skladu s Pravilnikom, te se u tom smislu smatra ponuditeljem.

 

Usluga izrade projektno-tehničke dokumentacije obuhvaća izradu cjelovitog projekta potrebnog za izgradnju Zone A sukladno pozitivnim propisima.

 

Planirana okvirna sveukupna vrijednost investicije iznosi do 20.287.200,00 kuna (bez PDV-a).

 

 

Za Ocjenjivački sud:

Doc. dr. sc. Ana Mrđa, MBA, dipl. ing. arh.

Tajnica natječaja