Prezentacija i izložba radova međunarodne arhitektonsko‐urbanističke radionice Prebukirani grad ‐ Overbooking the City

U organizaciji udruge Placa - kolektiv za istraživanja o prostoru u četvrtak, 15. ožujka 2018. godine, s početkom u 19:00 sati u prostorima Art radionice Lazareti održat će se prezentacija i izložba završnih radova međunarodne arhitektonsko‐urbanističke radionice Prebukirani grad ‐ Overbooking the City.


Radionica Prebukirani grad, koja se održala u Lazaretima od 20. do 26. kolovoza 2017. godine, je na primjeru Dubrovnika istraživala nove metodologije kojima bi se omogućio svojevrsni balans između sukobljenih dinamika turizma i grada. Na radionici je sudjelovalo dvanaest lokalnih i stranih mentora te devetnaest sudionika, većinom urbanista i arhitekata. Problematika se obrađivala kroz šest tipološki određenih tematskih jedinica (Unutar zidina, Ljetnikovci, Grad i teritorij, Resort, Srđ - novi Dubrovnik i Urbani otoci) koje su kao rezultat imale šest arhitektonsko‐urbanističkih radova.

Radove će predstaviti arhitekti - mentori pojedinih tema: Marko Padovan, Jasmina Bašić, Jelena Miljanović, Ivan Jurić, Antun Sevšek i Dario Crnogaća. Cilj prezentacije je upoznati zajednicu i lokalnu upravu s promišljanjima i rezultatima radionice te pokrenuti dijalog o daljnjoj razradi projektnih ideja i njihovoj potencijalnoj implementaciji u planske i razvojne politike na lokalnoj razini.

Prezentacija i izložba organizirane su u sklopu projekta NOMAD. Nomad je privremena urbana oprema, dostupna svima, kojom se kultivira i promiče nekomercijalno i slobodno korištenje javnog gradskog prostora. Projekt je omogućen potporom Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika.

Radionica Overbooking the City održala se u organizaciji udruge Urban Transcripts (London) u partnerstvu s udrugom Placa - kolektiv za istraživanja o prostoru (Dubrovnik) i uz potporu Društva arhitekata Dubrovnik, Grada Dubrovnika, Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko‐neretvanske županije i Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Više o projektu OVDJE.