Otvorena izložba natječajnih radova za javni gradski park sa Spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku

U sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana dubrovačkih branitelja i herojske obrane grada te uoči samog Dana dubrovačkih branitelja, danas je u Studentskom domu otvorena izložba natječajnih radova za budući javni gradski park sa Spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku. Uz odabrano rješenje akademskog kipara Dalibora Stošića i dizajnera i arhitekta Hrvoja Bilandžića, na izložbi su prikazana četiri najbolje vrednovana rada te svi ostali pristigli radovi. 

 

Otvorenju su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, uz predsjednicu ocjenjivačkog suda arhitekticu Bernardu Silov, članove ocjenjivačkog suda: akademskog kipara Alema Korkuta, arhitekte Romana Duića, Tončija Čerinu te predstavnicu Udruge civilnih stradalnika DNŽ Mariju Lukšić. 

 

Naime, u čitav proces, od samog početka i odabira lokacije, pa do sudjelovanja u Ocjenjivačkom sudu za odabir idejnog rješenja uključeni su roditelji stradale djece okupljeni u Udrugu civilnih stradalnika.

 

-"Djeca poginula u napadima na Dubrovnik u vrijeme Domovinskog rata najveća su žrtva koju je ovaj grad podnio u svojoj obrani i borbi za oslobođenje. Nema veće žrtve i težine od gubitka djeteta i zato je bilo vrlo važno pronaći adekvatnu lokaciju koja će pričati priču ne samo sadašnjim generacijama negó i svim generacijama koje dolaze, ali i posjetiteljima našeg grada. Gruž je prostor kojem trebamo dati jednu novu vrijednost koja prepoznaje žrtvu, najveću patnju i priča priču o gradu koji je više od sedam mjeseci bio okružen s kopna, mora i zraka, jedinom gradu u Republici Hrvatskoj koji je bio u takvoj strateškoj poziciji, a da nije pao“, rekao je gradonačelnik Mato Franković. Uputio je zahvalu svima koji su sudjelovali u žiriranju i koji su sudjelovali u natječajnom postupku prezentirajući svoje ideje i rad.

   

„Spomenik je zamišljen kao kompozicija šarenih olovaka koja zamrzava prošlu svakodnevicu u kojoj se djeca bezbrižno igraju. Prizor djeteta koje crta sam je život, a šarene olovke i radost crtanja sjećanja su iz svačijeg djetinjstva.“, navodi se u obrazloženju pobjedničkog rada.

 

Cilj i svrha natječaja bilo je dobiti rješenje koje svojom kvalitetom dostojno obilježava sjećanje na stradalu djecu, ali i promiče međunarodne vrijednosti koje se oslanjanju na zaštitu ljudskih prava i ukazuje na europske vrijednosti koje baštinimo. Usto, Natječaj je bio trećeg stupnja složenosti jer njegov značaj prelazi nacionalne okvire u pogledu teme koju obrađuje i lokacije na kojoj se provodi. Žrtve Domovinskog rata, a posebice stradala djeca, ostavila su dubok trag u povijesti Republike Hrvatske i međunarodne zajednice. 

 

Sjećanje na žrtve Domovinskog rata tema je koja nadilazi nacionalne okvire i vezuje se uz međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Smještajem spomen obilježja u zoni međunarodne luke Dubrovnik, dodatno se naglašava važnost isticanja pijeteta prema stradaloj djeci te se prema svim posjetiteljima i građanima Dubrovnika upućuje poruka zajedničkih međunarodnih vrijednosti zaštite građana, posebice djece, tijekom ratnih sukoba. 

 

Vrijednost samog spomenika je nešto manja od 100 tisuća eura, a zajedno s drugom fazom, koja bi se trebala financirati novcem iz EU, cijeli projekt javnog parka sa spomenikom će iznositi 850 tisuća eura bez PDV-a.

 

Natječaj je provelo Udruženje hrvatskih arhitekata, a trajao je od 5. listopada do 21. listopada 2023., te je zaprimljeno ukupno devetnaest radova idejno likovnih i arhitektonsko–urbanističko–krajobraznih rješenja. Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca 2023.

 

 

 

 

lijevo
desno