Otvorena Festa; Dubrovnik 1052. put slavi svog zaštitnika svetoga Vlaha

Festa sv. Vlaha, zaštitnika Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, otvorena je u nedjelju, 2. veljače pred zbornom crkvom dubrovačkog Parca u nazočnosti velikog broja vjernika kao i štovatelja dubrovačke tradicije iz grada i okolice.

 

Svečanosti je prethodio mimohod Gradske glazbe i pozdrav bajraktara Parčevoj ckrvi. 

 

Festu je otvorio dubrovački biskup Roko Glasnović koji je pozdravio puk, uzvanike iz društveno-političkog života i crkvene službenike te uvodno spomenuo obljetnice u okviru kojih se odvija ovogodišnja Festa.

 

Rektor crkve svetog Vlaha don Ivica Pervan pročitao je poruke i čestitke pristigle za Festu iz Hrvatske i svijeta.

 

Svečanosti otvaranja 1052. Feste sv. Vlaha, uz brojne crkvene, nazočili su i državni dužnosnici na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Androm Krstulovićem Oparom, izaslanikom predsjednika Vlade, potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem.

 

Otvaranju Feste pred crkvom sv. Vlaha nazočila je i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnici Zrinka Raguž i Frano Matušić, ovogodišnji festanjuli, brojni pročelnici gradskih upravnih odjela i vijećnici Gradskog vijeća. 

 

Grad Dubrovnik proglasio je 2024. godinu „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“ u okviru koje se obilježava 45. obljetnica upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15. obljetnicu upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta prošle godine.

lijevo
desno