Usvojen jedinstveni dubrovački Plan prihvatnog kapaciteta, prvi u Hrvatskoj izrađen prema UNESCO-ovim smjernicama

Poštujmo grad

Nakon jednoglasnog usvajanja od strane Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Dubrovnika i Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja, Studija prihvatnog kapaciteta svjetskog dobra UNESCO-a, izrađivača Sveučilišta u Dubrovniku, većinom glasova vijećnika usvojena je i na 32. sjednici Gradskog vijeća.

 

Studiju prihvatnog kapaciteta za povijesnu jezgru izložili su predstavnici izrađivača - Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku - prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, prof.dr.sc. Ivana Pavlić i izv.prof.dr.sc. Barbara Puh.

Po svojim istraživačko-znanstvenim komponentama Studija je najsveobuhvatniji dokument ovakve vrste u Republici Hrvatskoj. Izrađena je sukladno UNESCO-ovim smjernicama za održivo upravljanje turizmom na područjima svjetske baštine, koji naglašava potrebu razumijevanja turističkih tokova na određenoj lokaciji, prva takva u Hrvatskoj.

 

Jedinstveni model po kojemu je Plan izrađen uzima u obzir sve vrste dionika na području svjetskog dobra i to:

 

-stanovnike nastanjene na lokalitetu (za potrebe istraživanja provedeno je ispitivanje stavova građana povijesne jezgre, njih čak 259),

 

-zaposlenike čija se radna mjesta nalaze na području svjetskog dobra,

 

-stacionarne turiste u hotelima i privatnom smještaju na području svjetskog dobra te

 

-dnevne posjetitelje koji se sastoje od posjetitelja smještenih u drugim dijelovima grada Dubrovnika,

 

-posjetitelja smještenih u ostatku Urbanog područja Dubrovnik i

 

-posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima.

 

Poseban element modela predstavlja i uvrštavanje potencijalnih učinaka prelijevanja s glavne turističke atrakcije. Takav pristup predstavlja iskorak u odnosu na dosadašnje prihvatne kapacitete u  kojima je naglasak stavljen na pojedine kategorije posjetitelja dok je uloga stanovništva i zaposlenika u procesima unutar analiziranog lokaliteta uglavnom zanemarivana.

 

Prvi dubrovački Plan prihvatnog kapaciteta dio je aktivnosti preuzetnih usvajanjem Plana upravljanja, također prvog u Republici Hrvatskoj, a koji se u Dubrovniku sustavno provodi. 

 

 

 

 

lijevo
desno