Održana Zelena i Plava čistka 2018.!

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika organizirao je 15. i 22. rujna 2018. godine Zelenu i Plavu Čistku u sklopu najveće globalne volonterske akcije World CleanUp Day, a povodom Svjetskog dana čišćenja i Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača.

 

Akcija je održana na više lokacija, a u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum i njihovim partnerima, Hrvatskim planinarskim društvom Dubrovnik, Udrugom DART, Eko Centrom Zeleno Sunce, Udrugom za mlade Orlando, Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, udrugom Green Sea Safari, udrugom Ljubitelji hrvatskih tradicija i prirodnih ljepota, Čistoćom Dubrovnik i tvrtkom CIAN. U akciji su sudjelovali djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik te ostali brojni vanjski suradnici, partneri i lokalni stanovnici. Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko-neretvanske županije za ovu akciju darovalo je vrećice za prikupljanje otpada.

U ovoj ekološkoj i zabavnoj akciji, sudjelovao je 224 volonter na više lokacija (otok Lokrum i podmorje Lokruma, kompleks Stara bolnica, Šipansko polje, otok Lopud, šetnica uz Rijeku dubrovačku, plaža Tri brata, špilja Nuncijata, Posat).

U akciji je ukupno prikupljeno oko 40 m³ komunalnog otpada, oko 15 m³ biootpada, a građevni otpad još se prikuplja. U sklopu akcije održani su i edukativni i zabavni programi za volontere i sudionike akcije.

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika zahvaljuje svim sudionicima, vanjskim suradnicima i volonterima, te Josipu Miloševiću koji je, u svrhu prijevoza volontera, besplatno ustupio korištenje broda.

Pozivamo sve zainteresirane na daljnju suradnju i promicanje ekološke svijesti!

Reduce, Reuse, Recycle, Refuse, Rot!

lijevo
desno