Obilježen Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica

 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika organizirao je dijeljenje ekoloških vrećica s prigodnim natpisom "Dubrovnik-Grad bez plastičnih vrećica", dana 19. prosinca 2019. godine, na tržnici u Gružu, u razdoblju od 9:30 do 11:00 sati.

 

Akciji su se pridružila i udruga "Eko centar Zeleno Sunce", Mokošica, prodajom vlastitih prirodnih proizvoda i ekoloških vrećica u humanitarne svrhe za udrugu Djeca leptiri.

 

Podjelu vrećica podržali su i korisnici tržnice u Gružu pri čemu se animiranjem građana i edukacijom posebno istakao Mario Cvjetković, djelatnik tvrtke Orka d.o.o. na čemu mu ovom prilikom još jednom zahvaljujemo.

 

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica organizirano je s ciljem edukacije javnosti o štetnosti plastičnih vrećica i zamjeni istih. Jedna plastična vrećica razgrađuje se 500 godina, a obzirom da recikliranje nije u potpunosti zaživjelo, velike količine vrećica i ostale plastične ambalaže odlažu se nepravilno u okoliš, na kopnu i moru. Posljedica toga je da se danas u oceanima nalazi 150 000 000 tona plastičnog otpada, a svake godine u mora dospijeva 4 800 000 do 12 700 000 tona plastike. Plastični otpad uzrokuje ugibanje morskih životinja, propadanje staništa, izloženost kemikalijama iz plastike koje putem prehrambenog lanca ugrožavaju i ljudsko zdravlje.

 

Također, ova akcija je organizirana i u sklopu projekta "ReDu - provedba Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom Grada Dubrovnika", a kojega je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

 

 

Sadržaj ovog priopćenja isključiva je odgovornost Grada Dubrovnika.

 

lijevo
desno