Međunarodni dan borbe protiv plastičnih vrećica

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika organizira dijeljenje ekoloških vrećica s prigodnim natpisom "Dubrovnik-Grad bez plastičnih vrećica", dana 19. prosinca 2019. godine, na tržnici u Gružu, u razdoblju od 9:30 do 11:00 sati.

 

Akciji će se pridružiti i udruga "Eko centar Zeleno Sunce", Mokošica, prodajom vlastitih prirodnih proizvoda i ekoloških vrećica u humanitarne svrhe za udrugu Djeca leptiri.

 

Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica organizirana se s ciljem edukacije javnosti o štetnosti plastičnih vrećica i zamjeni istih. Jedna plastična vrećica razgrađuje se 500 godina, a obzirom da recikliranje nije u potpunosti zaživjelo, velike količine vrećica i ostale plastične ambalaže odlažu se nepravilno u okoliš, na kopnu i moru. Posljedica toga je da se danas u oceanima nalazi 150 000 000 tona plastičnog otpada, a svake godine u mora dospijeva 4 800 000 do 12 700 000 tona plastike. Plastični otpad uzrokuje ugibanje morskih životinja, propadanje staništa, izloženost kemikalijama iz plastike koje putem prehrambenog lanca ugrožavaju i ljudsko zdravlje.