JAVNO SAVJETOVANJE - Prijedlog Odluke o javnim parkiralištima na području Grada Dubrovnika

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Odlukom o javnim parkiralištima na području Grada Dubrovnika određuje se povjeravanje obavljanja uslužne komunalne djelatnosti parkiranja te uređuju uvjeti korištenja javnih parkirališta, nerazvrstanih cesta i drugih površina javne namjene za parkiranje vozila. Definirane su parkirališne zone i zone korištenja PPK. Detaljnije su objašnjena rezervirana parkirna mjesta u odnosu na povezane odluke (vezano za djelatnosti od javnog interesa, car sharing i dr.).

 

Pod uslugama parkiranja na uređenim javnim površinama podrazumijeva se upravljanje tim površinama, njihovo održavanje, naplata i kontrola naplate parkiranja i drugi poslovi s tim u vezi te obavljanje nadzora i premještanje parkiranih vozila na površinama javne namjene sukladno posebnim propisima.

 

Javna parkirališta mogu biti stalna ili privremena, ulična ili izvan ulična, a mogu biti uređena kao otvorena ili zatvorena javna parkirališta.

 

Javna parkirališta s naplatom moraju biti označena prometnom signalizacijom u skladu s propisima o sigurnosti prometa na cestama i s važećim podzakonskim propisom, a svrstavaju se u pet parkirališnih zona.

 

Za parkiranje na javnim parkiralištima plaća se naknada. Za korištenje javnih parkirališta pod povlaštenim uvjetima Isporučitelj komunalne usluge izdaje povlaštenu parkirnu kartu sukladno Općim uvjetima Isporučitelja komunalne usluge.

 

Rezervirana parkirališna mjesta odobravaju se s ciljem zadovoljavanja javnog interesa u smislu organizacije prometa u mirovanju, smanjenja onečišćenja zraka i emisije stakleničkih plinova, uklanjanja što većeg broja osobnih automobila sa samog kolnika na kojem se odvija promet i isti zagušuje, posljedičnim povećanjem mobilnosti i osiguravanja protočnosti te sigurnosti prometa na području Grada Dubrovnika, osobito područja oko povijesne jezgre Grada Dubrovnika.

 

Određene su zone za utvrđivanje visine naknade za rezervirana parkirališna mjesta kao i korisnici kojima se ista mogu odobriti.

 

Usluge parkiranja na uređenim javnim pakiralištima obavlja kao Organizator parkiranja trgovačko društvo Sanitat Dubrovnik d.o.o. u skladu s ovlastima iz ove Odluke te svim zakonskim propisima koji uređuju obavljanje navedenih poslova.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 19. travnja 2023. do 3. svibnja 2023., do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke o javnim parkiralištima na području Grada Dubrovnika na e-mail adresu:  komunalno@dubrovnik.hr s naznakom „javno savjetovanje – Odluka o javnim parkiralištima na području Grada Dubrovnika“. Istekom roka više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanje i pisati komentare na ovu temu.

 

Na sudjelovanje u otvorenom internetskom savjetovanju pozivaju se svi građani, kao i poduzetnici koji obavljaju gospodarsku djelatnost. Svi prijedlozi i komentari biti će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim prijedlozima odnosno razlozima eventualnog neprihvaćanja.