JAVNO SAVJETOVANJE - Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj

Zatvorena savjetovanja s javnošću

JAVNO SAVJETOVANJE

Odluka o izmjenama i dopunama odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj

 

Člankom 57. stavkom 2. Zakona o porezu na dohodak („Narodne novine broj: 115/16 i 106/18 – dalje: Zakon)  poreznim obveznicima koji ostvaruju dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova, porez na dohodak po osnovi obavljanja te djelatnosti utvrđuje se u paušalnom iznosu, pod uvjetima i na način propisan člancima 61. i 82. Zakona. Člankom 82. stavak 9. Zakona propisano je između ostalog, kako ministar pravilnikom propisuje kriterije po kojima će predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave svojom odlukom propisati visine paušalnog poreza na dohodak u Zakonom predviđenom rasponu.

Člankom 57. stavak 3. Zakona propisano je da su jedinice lokalne samouprave za slučaj iz članka 57. stavak 2. Zakona obvezne donijeti odluku kojom će propisati visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koje ne mogu biti manje od 150,00 kuna niti veće od 1.500,00 kuna.

 

Dana 2. siječnja 2019. godine donesen je Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu („Narodne novine“ broj: 1/19 – dalje: Pravilnik) kojim se između ostalog propisuju kriteriji po kojima će predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave svojim odlukama propisati visinu paušalnog poreza na dohodak i djelatnosti iz članka 57. stavka 2. Zakona.

Člankom 2. stavak 3. Pravilnika predmetnom Odlukom utvrđuje se visina paušalnog poreza:

– po krevetu,

– po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp-odmorištu i

– po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj.

 

Člankom 3. stavak 1. Pravilnika propisano je kako visinu paušalnog poreza predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi za područje naselja u kojem se djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu pružaju, a iznimno od stavka 1. ovoga članka Pravilnika, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može donijeti odluku o visini paušalnog poreza prema ulicama u naselju.

Sukladno navedenim zakonskim odredbama, predstavničko tijelo Grada Dubrovnika donijelo je Odluku o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj („Službeni glasnik Grada Dubrovnika br: 1/19 – u daljnjem tekstu: Osnovna odluka).

Navedenom Osnovnom odlukom utvrđena je visina paušalnog poreza ovisno o naselju u kojem se nalazi soba, apartman i kuća za odmor odnosno kamp i objekt za robinzonski smještaj.

Budući da se naknadno pojavila potreba da se visina paušalnog poreza sukladno Pravilniku utvrdi iznimno i prema ulicama u naselju i to za ulice unutar naselja Dubrovnik, Grad Dubrovnik je zatražio službenim dopisom podatke o popisu ulica za staru gradsku jezgru Grada Dubrovnika.

Dana 8. travnja 2019. godine, Grad Dubrovnik zaprimio je dopis Državne geodetske uprave, Područni ured za katastar Dubrovnik, KLASA: 930-01/19-01/81, URBROJ: 541-28-04/5-19-2 u kojem dopisu su dostavljeni podaci o ulicama unutar popisnih krugova stare gradske jezgre Grada Dubrovnika.

Sukladno navedenim podacima, predlaže se utvrditi visina paušalnog poreza po krevetu, iznimno prema ulicama u naselju i to na način kako se predlaže u nacrtu teksta Odluke o izmjenama i dopunama odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj koji se nalazi u prilogu.

Nadalje, člankom 4. Pravilnika propisano je kako predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može Odluku o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu mijenjati najkasnije do 15. prosinca tekuće godine za primjenu od 1. siječnja sljedeće godine.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno do 21. lipnja 2019. godine do 12:00 sati, a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail: financije@dubrovnik.hr, s naznakom „javno savjetovanje – Odluka o izmjenama i dopunama odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj“.

 

Nakon toga više neće biti moguće ispunjavati obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.

Svi prijedlozi i komentari biti će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti na službenoj stranici Grada Dubrovnika Izvješće o prihvaćenim i neprihvaćenim prijedlozima, odnosno razlozima eventualnog neprihvaćanja.