JAVNO SAVJETOVANJE Nacrt Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj

Zatvorena savjetovanja s javnošću

KLASA: 011-01/19-01/01

URBROJ: 2117/01-08-01/28-19-1

U Dubrovniku, 09. siječnja 2019.

 

 

JAVNO SAVJETOVANJE

 

Nacrt Odluke o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj

 

 

Člankom 57. stavkom 2. Zakona o porezu na dohodak („Narodne novine broj: 115/16 i 106/18 – dalje: Zakon)  poreznim obveznicima koji ostvaruju dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova, porez na dohodak po osnovi obavljanja te djelatnosti utvrđuje se u paušalnom iznosu, pod uvjetima i na način propisan člankom 61. i 82. Zakona. Člankom 82. stavak 9. Zakona propisano je između ostalog, kako ministar pravilnikom propisuje kriterije po kojima će predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave svojom odlukom propisati visine paušalnog poreza na dohodak u Zakonom predviđenom rasponu.

Člankom 57. stavak 3. Zakona propisano je da su jedinice lokalne samouprave obvezne donijeti odluku kojom će propisati visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, a koje ne mogu biti manje od 150,00 kuna niti veće od 1.500,00 kuna.

 

Stanje do 31. prosinca 2018. godine

Do 31. prosinca 2018. godine na snazi je bio Pravilnik o djelatnostima iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova koje će se paušalno oporezivati, o visini paušalnog poreza i načinu plaćanja paušalnog poreza (“Narodne novine” broj 1/17.) Godišnji paušalni porez na dohodak utvrđivao se kao umnožak broja kreveta odnosno broja smještajnih jedinica u kampu, visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu i odgovarajućeg koeficijenta područja na kojem se usluga pruža. Visina paušalnog poreza po krevetu iznosila je 300,00 kuna, odnosno 350,00 kuna po smještajnoj jedinici u kampu.

Koeficijenti područja na kojem se usluga pruža bili su sljedeći:

·         za naselja razvrstana u A razred turističkih mjesta koeficijent 1,00,

·         za naselja razvrstana u B razred turističkih mjesta koeficijent 0,85,

·         za naselja razvrstana u C razred turističkih mjesta koeficijent 0,70,

·         za naselja razvrstana u D razred turističkih mjesta koeficijent 0,50.

 

 

Stanje od 01. siječnja 2019. godine

 

Sukladno izmjenama i dopunama Zakona, dana 2. siječnja 2019. godine donesen je Pravilnik o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu („Narodne novine“ broj: 1/19 – dalje: Pravilnik) kojim se porpisuju kriteriji po kojima će predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave svojim odlukama propisati visinu paušalnog poreza na dohodak i djelatnosti iz članka 57. stavka 2. Zakona.

Navedenim Pravilnikom propisano je kako predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi Odluku o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu, koja se primjenjuje na porezne obveznike iz članka 7. Pravilnika koji djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu obavljaju na području te jedinice lokalne samouprave. Člankom 7. Pravilnika propisano je da  je obveznik poreza na dohodak iz članka 82. stavka 2. Zakona kojemu se godišnji porez na dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu fizička osoba – građanin, iznajmljivač odnosno nositelj ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva kojemu je na temelju rješenja o odobrenju nadležnog ureda odobreno pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu ili na temelju rješenja o ispunjavanju uvjeta za posebni standard nadležnog ureda odobreno pružanje ugostiteljskih usluga na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u skladu s odredbama zakona kojima se uređuje ugostiteljska djelatnost, a nije po toj djelatnosti obveznik poreza na dodanu vrijednost prema zakonu kojim se uređuje porez na dodanu vrijednost i dohodak ne utvrđuje prema člancima 30. – 35. Zakona odnosno na temelju poslovnih knjiga, pod uvjetom:

      da organizira smještaj u sobi, apartmanu i kući za odmor, do najviše 10 soba, odnosno 20 kreveta, i/ili

      da organizira smještaj u kampu i/ili kamp-odmorištu, organiziranim na zemljištu, s ukupno najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno, i/ili

      da organizira smještaj u objektu za robinzonski smještaj u kojemu se usluge pružaju u prostorijama ili na prostorima, kapacitet kojeg se određuje prema broju gostiju koji mogu sigurno u njemu boraviti, ali do najviše 10 smještajnih jedinica odnosno 30 gostiju istodobno.

 

Pravilnikom je nadalje propisano kako se odluka  primjenjuje za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu na području te jedinice lokalne samouprave neovisno o prebivalištu ili uobičajenom boravištu poreznog obveznika. Predmetnom Odlukom utvrđuje se visina paušalnog poreza:

– po krevetu,

– po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp-odmorištu i

– po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj.

 

Člankom 3. stavak 1. Pravilnika propisano je kako visinu paušalnog poreza predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave donosi za područje naselja u kojem se djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu pružaju, a iznimno od stavka 1. ovoga članka Pravilnika, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može donijeti odluku o visini paušalnog poreza prema ulicama u naselju. Stoga se ovom odlukom predlaže visina paušalnog poreza po naseljima na području Grada Dubrovnika i to za naselja pod rednim brojem I. u visini od 750,00 kn, za naselja pod rednim brojem II. u visini od 638,00 kn, za naselja pod rednim brojem III. u visini od 525,00 kn te pod rednim brojem IV. u visini od 375,00 kuna, sve sukladno članku 3. Pravilnika i prijedlogu teksta Odluke koji se nalazi u prilogu.

 

Zakonom je propisano kako je jedinica lokalne samouprave dužna odluku svog predstavničkog tijela dostaviti Ministarstvu financija, Poreznoj upravi u roku od osam dana od dana donošenja radi objave na mrežnim stranicama Porezne uprave.

 

Rok za donošenje predmetne odluke je 31. siječnja 2019. godine, s tim da se odluka svake godine može mijenjati do 15. prosinca tekuće sa primjenom od iduće godine.

 

Sve poslove vezane uz utvrđivanje i naplatu poreza i nadalje obavlja Porezna uprava.

 

S obzirom na kratkoću vremena za donošenje odluke, Javno savjetovanje otvoreno je do 18. siječnja 2019. godine, do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst odluke na e mail adresu: javno.savjetovanje@dubrovnik.hr.

 

GRAD DUBROVNIK