Gradu Dubrovniku 33 tisuće eura bespovratno za izradu Strategije zelene urbane obnove

Gradu Dubrovniku odobrena su bespovratna sredsta u iznosu od 33.180,70 eura za izradu Strategije zelene urbane obnove, koja je strateška podloga za ostvarenje ciljeva razvoja zelene infrastrukture.

 

Sredstva su Gradu odobrena u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Izrada strategija zelene urbane obnove” Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

 

Izrađivač Strategije, čija izrada je u tijeku, je Zelena infrastruktura d.o.o., a dokument za razdoblje od narednih pet godina trebao bi biti završen u roku od devet mjeseci.

 

No, i prije izrade Strategije Grad Dubrovnik je pokrenuo niz projekata urbanog ozelenjivanja. Tako su javnosti nedavno predstavljeni projekti sadnje novih drvoreda na području Gruža i Lapada, a za koje su Gradu odobrena bespovratna sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 552.000,00 eura. Sadit će se odrasla stabla autohtonih i drugih vrsta koje se uklapaju u ovo podneblje, pogodna za urbane sredine, koja doprinose filtraciji zraka i potiču smanjenje temperature.

 

Nedavno je također provedena akcija ozelenjivanja područja Žarkovice gdje je na mjestu nekadašnjeg nelegalnog azila posađeno 500 sadnica duba, čempresa i pinja.

 

Nadalje, Grad Dubrovnik kroz ITU mehanizam, vrijedan 22 milijuna eura, između ostalog namjerava financirati ulaganja u zelenu infrastrukturu. Tako se među projektima ističu i rekonstrukcije parka u Pilama, prostora oko Platane na Brsaljama i parka Gradac, čime će se ozeleniti i potpuno krajobrazno preurediti prostor od Pila do Boninova.

 

 

Napomena: Fotografija je ilustracija