Gradonačelnik Franković nazočio otvaranju skupa Dani arhitekata

"Grad i ljudi" središnja je tema šestih Dana arhitekata otvorenih danas u Dubrovniku u organizaciji Hrvatske komore arhitekata, a otvaranju ovog strukovnog skupa nazočio je i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 

Otvaranje je održano u Studentskom domu "Akademis", za čije su ostvarenje arhitekti Tin Sven Franić, Ana Martinčić Vareško i Vanja Rister nagrađeni strukovnim nagradama "Vladimir Nazor" i "Viktor Kovačić".

 

Gradonačelnik Mato Franković obratio se prisutnima, a pritom je naglasio kako mu je posebno zadovoljstvo sve pozdraviti u nagrađenoj zgradi Studentskog doma koja je prošle godine osvojila dvije važne strukovne nagrade. Istaknuo je kako Dom svjedoči tome da novi javni objekti koji se grade u Dubrovniku imaju svoju vrijednost i brinu o skladu koji nam je ostavljen u naslijeđe.

 

- Nažalost, nailazimo i na primjere gdje novi objekti narušavaju postojeće vizure ne uklapajući se u prostor izgledom. Zato je Grad Dubrovnik izmjenama GUP-a prošle godine uveo pravila koja naglasak stavljaju upravo na mjeru. Grad Dubrovnik bio je prvi koji je potpisao sporazum s lokalnom strukom na organizaciji aktivnosti koje se tiču izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije. Po tom primjeru uslijedile su brojne slične suradnje diljem Hrvatske. I u tome je Dubrovnik prepoznat kao predvodnik. Od vas očekujemo samo jedno, a to je izvrsnost kako bi ovakav grad puno bolji i kvalitetniji ostavili generacijama nekih novih ljudi koji će također stvarati sjajna arhitektonska rješenja – rekao je gradonačelnik Franković.

 

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac u svom obraćanju sudionicima istaknula je kako se arhitekti trebaju otvoriti prema prostoru u kojem djeluju, ali i prema ljudima za koje projektiraju.

 

Na skupu će, između ostaloga, biti riječi i o autorskom pravu u arhitekturi, novom europskom bauhausu, Pelješkom mostu te arhitekturi u medijima, a govorit će se i o urbanoj obnovi potresom. Dani arhitekata 6.0 održat će se od 7. do 9. travnja 2022. godine, s namjerom obilježavanja Mjeseca arhitekture u kojem svoj Dan održava i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pogođenih područja.

lijevo
desno