Gradonačelnik Franković na Gradsko vijeće uputio UPU Nuncijata te izmjene UPU-a Gospino polje i UPU-a Radeljević-Libertas

 

Ususret sjednici Gradskog vijeća zakazanoj za 9. svibnja 2022., gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je danas konferenciju za predstavnike medija na kojoj je izvijestio o točkama koje su upućene Gradskom vijeću na raspravu i donošenje, a odnose se na prostorno-plansku dokumentaciju.

 

Točka Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Gruški akvatorij, vezana uz projekt terminala za kružna putovanja, povući će se s predloženog dnevnog reda, kazao je gradonačelnik.

 

- „Razlog povlačenja ove točke je postignut dogovor s ministarstvom i tvrtkom Laguna trade d.o.o. o novim granicama koncesije marine te je sukladno tome potrebno izvršiti izmjenu UPU-a Gruški akvatorij. Kako sama izmjena granica koncesijskog dobra podrazumijeva i prethodni postupak ocjene o potrebi procjene studije utjecaja na okoliš, isto se nije moglo realizirati u kraćem vremenskom roku, a ne mogu se voditi dva paralelna procesa izmjene UPU-a. Stoga je odlučeno kako će se ova točka povući te ćemo je uputiti na iduću sjednicu Gradskog vijeća“ – istaknuo je gradonačelnik Franković.

 

O točki Prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja stambenog naselja za branitelje na Nuncijati gradonačelnik je rekao kako su ishođene sve potrebne suglasnosti sukladno Zakonu o prostornom uređenju, prema prethodnim dogovorima s Ministarstvom kulture i medija. Prilikom izrade UPU-a u potpunosti su ispoštovani svi uvjeti Konzervatorskog odjela u Dubrovniku koji je potom dao suglasnost te više ne postoje zakonske prepreke za stambeno zbrinjavanje dubrovačkih branitelja na Nuncijati.

 

Na raspored sjednice uvrštene su i točke Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja „Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje“ i Prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja Športsko-rekreacijskog parka Gospino polje, vezane uz gradnju nove multifunkcionalne sportske dvorane.

 

- „Nakon što su upravni odjeli razmatrali niz varijantnih rješenja u okviru već prethodno započetog postupka, nismo mogli zadovoljiti sve parametre koji bi osigurali  kvalitetno rješavanje ove buduće visokovrijedne sportske građevine i istovremeno osigurali i ispunjenje ciljanih rokova. Iz navedenih razloga donesena je odluka o pokretanju novih izmjena DPU-a Gospino polje koje sada na jedan potpuno drugi način promatraju navedeni prostor i omogućavaju kvalitetno dugoročno i održivo rješenja s jasno mogućim i ostvarivim vremenskim rokovima“ – kazao je gradonačelnik kazavši kako je riječ o win-win situaciji jer je zemljište na kojem se planira gradnja dvorane u stopostotnom vlasništvu grada.

 

UPU Radeljević-Libertas pokrenut je u koordinaciji s resornim ministarstvom kako bi se u potpunosti proveli svi potrebni postupci istovremeno štiteći javni prostor, uključujući i zajamčeni koridor cestovne infrastrukture. Sukladno iskazanom mišljenju ministarstva, kako je naveo gradonačelnik Franković, Grad Dubrovnik obavezan je provesti izmjene i dopune UPU-a i s tim u vezi Generalni urbanistički plan i Prostorni plan uređenja. Prethodno je započeo objedinjeni postupak izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a i s tim u vezi stavljanja van snage dijela UPU-a, a što je po mišljenju ministarstva trebalo provoditi kako je prethodno navedeno.

 

 

 

lijevo
desno