Stručnim skupom o izjednačavanju mogućnosti za osobe s invaliditetom Grad Dubrovnik obilježio Nacionalni dan zdravih gradova

Povodom Nacionalnog dana zdravih gradova, koji se obilježava 20. svibnja, održao se stručni skup "Izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Gradu Dubrovniku",  na kojem su sudjelovali stručnjaci iz raznih polja djelovanja te predstavnici drugih gradova u Hrvatskoj koji su dio mreže zdravih gradova.

 

U ime Grada Dubrovnika nazočne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, a uvodnu prezentaciju o ostvarenju Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom u Gradu Dubrovniku  održao je Miho Katičić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, koji je ujedno i član Predsjedništva Hrvatske mreže zdravih gradova.

 

Grad Dubrovnik stalno unaprjeđuje postojeće i uvodi nove mjere za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, kao što su iznalaženje prostora i uređenje senzornog parka za djecu s poteškoćama u razvoju kod Opće bolnice Dubrovnik, opremanje senzorne sobe u Poliklinici za mentalno zdravlje djece, nabava i ugradnja dva nova dizala za osobe s invaliditetom na plažama u Lopudu i Suđurđu, ugradnja rampe na ulazu u prostore područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nabava novog transportera za osobe s invaliditetom u povijesnoj gradskoj jezgri te uvođenje posebne kategorije za osobe s invaliditetom u Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata Grada Dubrovnika. 

 

U prvom dijelu skupa pozitivna iskustva u skrbi za osobe s invaliditetom iznijeli su predstavnici dubrovačkih ustanova i udruga. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić predstavio je dubrovački model rane intervencije u Poliklinici za mentalno zdravlje djece, koja će uskoro početi s radom u prostoru Opće bolnice Dubrovnik uz financijsku potporu Grada Dubrovnika. Višestruko nagrađivani dubrovački sportaš Mihovil Španja predstavio je projekt „Hoću, mogu, znam!“, dok je viša stručna savjetnica za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Slavica Prkačin predstavila dubrovačka iskustva iskustva u zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik Živko Šimunović predstavio je rad novoosnovanog kluba za pomoć osobama s invaliditetom "Mi možemo".

 

U drugom dijelu skupa svoja su iskustva u skrbi za osobe s invaliditetom iznijeli gostujući predavači. Mandica Sanković iz Grada Vinkovaca, članica Nadzornog odbora Hrvatske mreže zdravih gradova, predstavila je jedan od ključnih projekata na nacionalnoj razini pod nazivom "Zdravo urbano planiranje", koji se kao primjer dobre prakse prenosi drugim članicama mreže zdravih gradova. 

 

Središnje predavanje skupa održao je Ljubomir Miščević, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, autor brojnih priručnika i radova na temu povećane pristupačnosti kao trajne i razvojne teme održivog razvoja. Profesor Miščević iskazao je zadovoljstvo i pohvalio opseg te kvalitetu mjera i oblika skrbi za osobe s invaliditetom na području Grada Dubrovnika. 

 

Nakon predavanja je za sudionike skupa organiziran obilazak nekoliko lokacija na dubrovačkom području s primjerima dobre prakse u skrbi za osobe s invaliditetom pa su tako sudionici imali priliku posjetiti plaže Mandrač i Copacabana koje su prilagođene za osobe s invaliditetom, Polikliniku za mentalno zdravlje djece Opće bolnice Dubrovnik, senzornu sobu Udruge „Dva skalina" te vidjeti transporter unutar povijesne jezgre.

 

Na stručnom skupu predstavili su se postojeći i planirani zahvati kojim se nastoji postići poboljšanje osiguranja pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i osobama smanjenje pokretljivosti. 

 

Ovim skupom se želi ostvariti pozitivan učinak i dobru nadogradnju koji se kroz aktivnosti programa “Dubrovnik - zdravi grad” kontinuirano provode, a sve u cilju iznalaženja najboljih rješenja, ali i afirmacije izvrsnosti te uspostavljanja što viših kriterija i standarda oblikovanja našeg grada.

 

lijevo
desno