JAVNO SAVJETOVANJE Nacrt Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama

Zatvorena savjetovanja s javnošću

JAVNO SAVJETOVANJE

 

Nacrt Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja

s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama

 

 

Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama donosi se zbog usklađivanja sa Zakonom o zaštiti životinja (''Narodne novine'', broj 102/17 i 32/19). Zakonom o zaštiti životinja propisana je obveza jedinice lokalne samouprave donijeti opći akt usklađen s odredbama istog Zakona, a kojim će se urediti način postupanja s divljim životinjama pronađenim izvan prirodnog staništa, uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca te način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Novi Zakon o zaštiti životinja donio je niz novina koje se tiču ovlasti postupanja komunalnih redara, obvezu mikročipiranja pasa te mogućnost da jedinice lokalne samouprave propišu trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja.

 

Predloženom Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama (dalje u tekstu: Odluka) uređuju se:

 

-          minimalni uvjeti i način držanja kućnih ljubimaca koje im njihovi posjednici moraju osigurati,

-          način kontrole njihova razmnožavanja

-          način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama,

-          način postupanja s divljim životinjama pronađenima izvan prirodnog staništa na području Grada Dubrovnika

-          ovlasti komunalnih redara.

 

Nadzor nad provedbom predložene Odluke provodi komunalno redarstvo Grada Dubrovnika.

 

Najvažnija novina u predloženoj Odluci u odnosu na raniju Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama ("Službeni glasnik Grada Dubrovnika" br. 10/09, 4/10 i 5/11) je propisivanje trajne sterilizacija kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka, osim u slučajevima ako je posjednik uzgajivač pasa ili mačaka i ima rješenje nadležnog tijela o registraciji uzgoja kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji ili ako je posjednik kućnog ljubimca upisan u evidenciji za drugi način kontrole razmnožavanja pasa i mačaka koju vodi Sanitat Dubrovnik d.o.o.

 

Sastavni dio predložene Odluke su Prilog 1. kojim su određene minimalne površine ograđenih prostora za pse i veličina pseće kućice te Prilog 2. u kojemu je popis opasnih i potencijalno opasnih životinjskih vrsta.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 21. listopada do 21. studenog 2019., a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail adresu:  komunalno@dubrovnik.hr s naznakom „javno savjetovanje - Odluka o kućnim ljubimcima“. Nakon toga više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.

 

Na sudjelovanje u otvorenom internetskom savjetovanju pozivaju se svi građani, a svrha savjetovanja je dobivanje povratnih informacija od zainteresirane javnosti u svezi predloženih rješenja. Svi prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju, a konačna verzija Odluke proslijedit će se Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.