JAVNO SAVJETOVANJE - ODLUKA o gradskim porezima Grada Dubrovnika

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Dana 5.listopada 2023.godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o lokalnim porezima, objavljen u „Narodnim novinama“ br.114/23.

 

Navedenim zakonom ukinut je prirez porezu na dohodak, a čl.8.određen je najniži i najviši iznos po kojem se plaća porez na kuće za odmor te se isti sada može odrediti u rasponu od 0,60 do 5,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor ( za razliku od dosadašnjeg raspona koji je iznosio 0,66 do 1,99 eura/m2). Nadalje bitno je napomenuti da je sada zakonom izričito propisano da obveza plaćanja poreza na dohodak s osnove obavljanja djelatnosti iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova prema odredbama posebnog propisa o porezu na dohodak nema utjecaja na utvrđivanje statusa kuće za odmor, koji se plaća po osnovi vlasništva kuće za odmor, a o čemu su dosada postojala različita mišljenja.

 

Čl.11.st.1.Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o lokalnim porezima („Narodne novine“, br.114/23.) propisano je da su jedinice lokalne samouprave svoju odluku o lokalnim porezima dužne uskladiti sa odredbama toga Zakona do 15.prosinca 2023. godine, ali isto tako da odluke jedinica lokalnih samouprava donesene na temelju čl.42.st.1. Zakona o lokalnim porezima („Narodne novine“br.115/16, 101/17 i 114/22) ostaju na snazi do 31.prosinca 2023.g.

 

Odlukom o lokalnim porezima Grada Dubrovnika koja je donesena na 26.sjednici  Gradskog vijeća dana 10.prosinca 2019.g., a objavljena u „Službenom glasniku“ Grada Dubrovnika br.15/2019 bilo je utvrđeno da se  prirez porezu na dohodak plaća po stopi od 10%, te da se porez na kuće za odmor plaća 15,00 kn/m2 korisne površine kuće za odmor. 

Nadalje, Odlukom o izmjenama Odluke o lokalnim porezima Grada Dubrovnika („Službeni glasnik“br.17/2022) određeno je da se porez na kuće za odmor plaća 1,99 eur/m2 korisne površine kuće za odmor.

 

Ovim prijedlogom Odluke o gradskim porezima Grada Dubrovnika brišu se odredbe o prirezu na porez na dohodak, a iznos po kojem se plaća porez na kuće za odmor utvrđuje se u iznosu od 5,00 eura/m2 korisne površine kuće za odmor. Stopa poreza na potrošnju ostaje ista (3%).

 

Dakle, u odnosu na navedenu odluku nema uvođenja novih lokalnih poreza već se briše odredba o prirezu poreza na dohodak, a mijenja se stopa iznosa poreza na kuće za odmor.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 13. listopada 2023. do 12. studenog 2023. godine, do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na predmetni tekst Odluke na e-mail adresu: porezi@dubrovnik.hr s naznakom „Javno savjetovanje-Prijedlog Odluke o gradskim porezima Grada Dubrovnika“. Nakon toga više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.