ZELENA INFRASTRUKTURA Predstavljeni projekti sadnje novih drvoreda u Gružu i Lapadu uz bespovratna sredstva

Projekti sadnje novih drvoreda na području Gruža i Lapada, a za koje su Gradu Dubrovniku odobrena bespovratna sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 552.000,00 eura, predstavljeni su danas. 

 

Sadit će se odrasla stabla autohtonih i drugih vrsta stabala koje se uklapaju u ovo podneblje, velike lisne mase koja su pogodna za urbane sredine, doprinose filtraciji zraka i potiču smanjenje temperature. Uz prometnicu u Ulici kralja Tomislava planirana je sadnja novog drvoreda u koridoru od oko 200 metara spajajući tako ulaz u pješačku zonu Lapada s nogometnim stadionom. U Gružu će se novi drvoredi formirati uz Obalu Stjepana Radića i Obalu pape Ivana Pavla II. 

 

„Nakon jučerašnje iznimno uspješne akcije pošumljavanja Žarkovice, nastavljamo s idejom ozelenjivanja grada. Riječ je o dva projekta, od kojih je prvi u Gružu gdje se događa potpuna vizualna transformacija, a drugi je u Lapadu, gdje će doći do promjene fonda stabala koja su u lošem stanju“, kazao je uvodno gradonačelnik Mato Franković dodavši kako je planirao da se s radovima krene najesen kako bi sve bilo spremno do proljeća iduće godine. Gradonačelnik Franković je naglasio kako se sade odrasla stabla, osim česvina koje su nešto manje, što će doprinijeti promjeni vizura odmah po završetku projekta.

 

O projektima je detaljnije govorila krajobrazna arhitektica Mia Erak iz studija Landa. Sadnja u Gružu podijeljena je na tri cjeline. Od Solske baze do rive u Gružu, uz postojeću vegetaciju česvine i bora, posadit će se drvored česvine. Ispred parka Luja Šoletića i na području pristaništa je nešto veća intervencija, a sadit će se listopadno stablo gledičije s prozračnom krošnjom koja je pogodna za urbane krajolike, objasnila je Mia Erak. Treća cjelina proteže se od place do robne kuće Minčeta i tu će se posaditi stabla palme Washingtonia, vrste koju krase visoka i tanka debla te neće ometati odvijanje prometa i pješačke komunikacije. Projekt sadnje u Ulici kralja Tomislava počinje od nogometnog stadiona i proteže se do pošte Lapad, uključujući trg oko pošte, a posadit će se 33 stabla brijesta, također pogodnog za urbane uvjete. Uz prometnicu se uređuje zelena površina, radi se zaštitna živica i sade ukrasne trajnice, mijenja se nogostup, postavljaju betonski opločnici i nova urbana oprema na trgu ispred pošte Lapad. 

 

Sadnja novih drvoreda u skladu je s projektima ulaganja u zelenu infrastrukturu koje već provodi Grad Dubrovnik. Tako je u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već uključeno uređenje parka Gradac kao i rekonstrukcije parkova u Pilama i ispod platane na Brsaljama, a sada će Dubrovnik u svom užem središtu dobiti i dva nova drvoreda.

 

Za projekt „Drvored Bulevar“ Gradu Dubrovniku odobrena su bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 276.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 345.625,00 eura. Za projekt „Drvored Gruž“ Fond je Gradu odobrio bespovratna sredstva najviše u iznosu do 275.500,00 eura, što čini 80% ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 344.375,00 eura. Sredstva su odobrena u okviru Javnog poziva Fonda za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina (JP ZO 9/2023).