Završeno dvije trećine radova na cesti Most dr. Franja Tuđmana - Pobrežje

Kvaliteta života

Radovi na gradilištu nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja odvijaju se i dalje sukladno ugovorenoj i utvrđenoj dinamici. Zbog značaja ovog vrijednog kapitalnog projekta i prethodno osiguranih financijskih sredstava, gradnja se tijekom krize uzrokovanje koronavirusom nije prekidala.

 

Nova cesta izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica. Potporni zidovi su u potpunosti izgrađeni, a gradilištu je trenutno u tijeku izrada propusta za oborinsku odvodnju ceste. Iskopana je cijela trasa do kote posteljice te se započinje s uređenjem posteljice i tamponiranjem. Dovršeni su temelji i temeljni razvod javne rasvjete, nakon čega je uslijedilo postavljanje visokonaponskog kabela. Time je završeno oko dvije trećine projekta izgradnje.

 

Cestovna investicija vrijedna je nešto više od 32 milijuna kuna, a glavni cilj jest omogućiti preduvjete za stvaranje nove stambene zonu na Pobrežju te izgradnju dvotračne ceste do Gornjih sela. Povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima uključuje i gospodarski razvoj tog područja. Na području Pobrežja planirano je i uređenje Park 'n' Ride parkirališta, prvog takvog u Dubrovniku. Sustav će omogućiti prihvat većeg broja vozila i autobusa sve s ciljem rasterećenja prometnih gužvi.

 

Radovi koje izvodi ugovorni izvođač PZC Split/Strabag započeli su u prosincu, a očekivani završetak investicije je travanj 2021.

lijevo
desno