Započela energetska obnova OŠ Ivana Gundulića i OŠ Marina Držića

Kvaliteta života
EU fondovi

Nakon što su je u lipnju započela energetska obnova zgrada vrtića Ciciban i Izviđač, s ljetnim praznicima krenuli su radovi obnove i u OŠ Ivan Gundulić i OŠ Marin Držić. Investicije su sufinancirane bespovratnim sredstvima EU fondova, a njihovom realizacijom značajno će se smanjiti računi za energente.

 

Na objektima su postavljene građevinske skele, a u tijeku je uklanjanje podnih obloga. U gruškoj školi predviđena je izolacija dotrajalog krova zgrade, vanjskih zidova, poda prema tlu i stropa prema negrijanom prostoru. Zamijenit će se dotrajala vanjska stolarija, postaviti nova LED rasvjeta te će se ugraditi novi učinkoviti radijatori i obnoviti strojarnica. Izvođač radova je Alfaplan građenje d.o.o., a ugovoreni rok izvedbe je 12 mjeseci za radove vrijedne 7.536.308,75 kuna s PDV-om.

 

U zgradi OŠ Marina Držića od 5. do 8. razreda zamijenit će se u izolirati dotrajali krov zgrade, vanjski zidovi te će se ugraditi solarni sustav za pripremu potrošne tople vode. Projektom je predviđena i ugradnja sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata i uvođenje novog naplatnog mjernog mjesta. Izvođač radova za ovaj projekt je Capitalis d.o.o., a za radove vrijedne 606.250,79 kuna  s PDV-om ugovorom je predviđen vremenski rok od pet mjeseci.

 

Završetkom radova obje zgrade će iz energetskog razreda C prijeći u razred B, a godišnja ušteda za toplinsku energiju bit će 50 posto u OŠ Marin Držić, dok ta brojka u OŠ Ivan Gundulić iznosi visokih 71,5 posto uštede. Osim smanjenja računa za energente, ovom vrijednom investicijom u infrastrukturu učenicima i djelatnicima škole osigurat će se kvalitetniji uvjeti za provođenje nastavnog programa.

 

Za ove dvije škole osigurano je bespovratno sufinanciranje u ukupnom iznosu od 3.023.589,26 kuna, odnosno 35% od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 8.689.040,28 kuna. Nastavak je to energetskih obnova gradskih infrastrukturnih objekata koje je Grad Dubrovnik započeo 2018. velikom obnovom Osnovne škole Lapad koristeći sredstva Fonda za zaštitu okoliša i fondova EU. Energetska obnova vrtića Ciciban i Izviđač napreduje predviđenim tempom, a uslijedit će sportska dvorana u Gospinom polju.

lijevo
desno