Usvojen rebalans Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. – povećanje satnice asistentima u nastavi

Gradonačelnik

Uslijed oporavka gospodarstva i odgovornog upravljanja financijama, Proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu rebalansom je povećan za 37,6 milijuna kuna, a pogodnosti će osjetiti direktno građani. Naime, na današnjoj 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, većinom glasova donesen je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

 

U uvodnom izlaganju, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković pojasnio je planirane rashode po stavkama. Kao najvažnije novosti u Proračunu, naveo je izradu projektne dokumentacije za Centar za pružanje usluge u zajednici, kao i povećanje satnice asistentima u predškolskom odjelu i asistentima u osnovnim školama s 25 kuna po satu na 35 kuna.

 

„Uveli smo mjeru povećanja satnice asistentima s 25 na 35 kuna, što i oni sami apelom ističu kao problem. Plaćeni su premalo za težak i zahtjevan posao“, naglasio je gradonačelnik Franković.

 

Proračun Grada je razvojan i okrenut ljudima, što se u novom rebalansu očituje i povećanjem sredstava za obrazovanje, šport, ustanove u kulturi. Više od šest dodatnih milijuna kuna namijenjeno je vrtićima i školama, a povećane su i dotacije za privatne vrtiće. Za dubrovački šport osigurano je dodatnih 5.6 milijuna kuna, između ostalog za sportsko igralište kod Gimnazije Dubrovnik te za projektnu dokumentaciju za projekt multifunkcionalne dvorane u Gospinom projektu koja će biti kruna ulaganja u sportsku infrastrukturu ove gradske uprave.

 

Gradska uprava nastavlja i realizaciju niza projekata u smjeru energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a s tim ciljem je u rebalans uvršten i projekt javne rasvjete na otoku Lopudu, za što su odobrena i bespovratna sredstva resornog ministarstva u iznosu od 50% vrijednosti projekta.

 

U ovoj godini pokrenuti su procesi realizacije projekata gradnje spomenika za branitelje i spomenika poginuloj djeci, a prvi korak je raspisivanje dva natječaja za izradu likovnih rješenja. U rebalans su stoga uvrštena potrebna sredstva za provedbu natječaja, a kako je i ranije najavljivano, u povjerenstvo za verifikaciju natječajnih programa bit će uključeni i predstavnici braniteljskih udruga.