U Centru za mlade Dubrovnik održana radionica "Savjeti mladih kao dionici lokalne politike za mlade"

Na poziv Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, doc. dr. sc. Marko Kovačić održao je 8. prosinca u Centru za mlade Dubrovnik interaktivnu radionicu "Savjeti mladih kao dionici lokalne politike za mlade". Marko Kovačić vodeći je hrvatski stručnjak u području politike za mlade i rada s mladima, profesor je na Instututu za društvena istraživanja u Zagrebu i Sveučilištu u Grazu.

 

Sudionici radinice bili su mladi iz dubrovačkih udruga, klubova i društava mladih, školskih institucija i političkih stranaka. Temeljni cilj radionice bio je upoznati mlade sa ulogom i značajem savjeta mladih i zainreresirati ih da se jave na javni poziv za novi saziv Savjeta mladih Grada Dubrovnika, koji će se raspisati početkom 2023. godine.

 

Sudionike radionice je u ime organizatora pozdravio zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić, upoznavši ih sa svim projektima koje za mlade i s mladima provodi Grad Dubrovnik te ih pozvavši da se aktivno uključe u novi saziv Savjeta mladih i u kreiranje lokalne politike za mlade.

 

Profesora Kovačića primio je 9. prosinca pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić sa suradnicima. Tema sastanka bila je formiranje novog saziva Savjeta mladih, ali i kreiranje gradskih dokumenata koji se tiču politike za mlade. Također je bilo govora i o izmjenama i dopunama zakonskih propisa, čije se donošenje očekuje tijekom 2023. Uz izmjene i dopune Zakona o savjetima mladih, očekuje se i donošenje novih zakonskih propisa o strateškom planiranju u oblasti politike za mlade. Najznačajnija novost je da se više neće donositi lokalni programi za mlade, već će se mjere i aktivnosti politike za mlade integrirati u lokalne provedbene planove. U tom će se smislu Gradskom vijeću Grada Dubrovnika predložiti izmjene i dopune Provedbenog plana Grada Dubrovnika za razdoblje od 2022. do 2025.

 

Profesor Kovačić istaknuo je i pohvalio aktivnosti Grada Dubrovnika na poboljšanju uvjeta za život i rad mladih ljudi u Dubrovniku, posebice Centar za mlade Dubrovnik kao jedinstven projekt u Republici Hrvatskoj, kojeg bi kao primjer dobre prakse trebalo promovirati kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.

 

 

 

 

 

 

lijevo
desno