Pročelnica Ivana Brnin imenovana u radnu skupinu izrade novog Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojim se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu

Grad Dubrovnik u posljednjih šest i pol godina donio je brojne odluke i inicirao niz aktivnosti s ciljem dugoročnog održivog turizma čija centralna figura je stanovnik grada. Jedna od posljednjih inicijativa gradske uprave, usmjerena prema resornom Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, je zahtjev za nužnom izmjenom Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (u privitku).

 

Naime, sukladno dosadašnjem pravilniku omogućeno je registriranje stambenih prostora u višestambenim zgradama kao prostora za kratkoročni najam čime se narušava kvaliteta života zajednice. Također, aktualnim Pravilnikom smanjuje se mogućnost dugoročnog najma stanova mladim ljudima te se kroz prodaju svih stanova na tržištu mladi stavljaju u nepovoljan položaj jer tako kapital pobjeđuje demografiju, a mladi ostaju bez prilike za stan.

 

Prijedlog izmjena navedenog Pravilnika, koji će članica predstaviti kroz radnu skupinu, jest da se u članku 28. gore spomenutog pravilnika doda stavak 3. i 4. i 5. koji glase:

 Za stan u višestambenoj zgradi namijenjenoj stanovanju ne može se ishoditi rješenje o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu

 Višestambena zgrada iz stavka 3. ovog članka je zgrada namijenjena stanovanju, a sastoji se od najmanje četiri stana

 Odredbe stavka 3. ne odnose se na postojeće objekte iz članka 4. stavka 2. ovog Pravilnika

 

Gradska uprava zahvaljuje se ministrici Nikolini Brnjac na pokretanju procedure i osnivanju radne skupine kao i na imenovanju pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivane Brnin u radnu skupinu. Uvjereni smo kako ćemo kroz otvoreni dijalog postići izradu novog nacrta prijedloga Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu.

 

Ono što je svakako iznimno važno napomenuti jest da se stečena prava svih dosadašnjih iznajmljivača ne mogu oduzeti, niti je to namjera ovog pravilnika. Novim pravilnikom regulirat će se buduće dodjeljivanje dozvola za iznajmljivanje i, sigurni smo, onemogućiti da višestambene zone postanu apartmanska naselja, a da mladi ljudi, korak po korak, napuste područja našeg grada. Danas je to već slučaj s naseljem Zlatni potok, dok sutra to može biti  neki drugi dio grada.