Predstavljen projekt Azila za životinje

Idejno rješenje budućeg Azila za prihvat napuštenih pasa i mačaka s područja Dubrovnika predstavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Prostirat će se na području od 20.500 metara kvadratnih i moći će primiti 350 pasa te 50 mačaka. Gradit će se na na lokaciji Grabovica, u blizini postojećeg odlagališta otpada koje upravo kreće u sanaciju i postupno zatvaranje.

 

''Svi prostori planirani su sukladno važećim pravilima, udovoljava svim zakonskim standardima i ovo je trenutačno jedan od najboljih azila u svijetu jer ovakav koncept do sada nije rađen u velikom broju. Vjerujem da će ovaj Azil u konačnici biti nešto čime će se Grad Dubrovnik moći pohvaliti međunarodnoj javnosti. Radeći na ovom projektu razmišljali smo o budućnosti'', rekao je gradonačelnik Franković predstavljajući projekt novinarima.

 

Azil je projektiran kaskadno, paviljonima, koji su podijeljeni u ulazne, prijemne i prostore za osoblje te u prostore za smještaj životinja. Prostor za smještaj pasa u skloništu sastoji se od zatvorenog dijela za svaku životinju zasebno te otvorenog dijela zasebno ograđenog prostora unutar kruga skloništa, u kojem neće biti mogućnosti ozljeđivanja životinja, a u kojem će se psi moći slobodno kretati primjereno svojim potrebama. Ispred boksova će, dakle, biti vanjski prostori za istrčavanje, ograđeni ogradom, ali koji omogućava pristup psima izvana. Osigurat će se i prostori za obuku i socijalizaciju pasa.

 

U servisnoj građevini bit će smješteno osoblje - veterinari, treneri, timaritelji i ostalo potrebno osoblje, a bit će tu i prostor za volontere koji se budu željeli uključiti u rad azila, kojim će upravljati stručno tijelo. Među paviljonima je projektirana šetnica i sve je uklopljeno u okoliš i postojeći teren.

 

Novost je i hotel za pse gdje će građani koji, primjerice, idu na put, moći ostaviti psa na čuvanje uz plaćanje naknade.

 

Njegova izgradnja trebala bi započeti krajem ove godine, a procjena je da će trajati oko godinu dana.

 

Početna procjena vrijednosti projekta je oko 14 milijuna kuna, a Azil bi, prema najavama, dijelom trebalo financirati Ministarstvo poljoprivrede.

 

Nakon potpune sanacije odlagališta otpada na Grabovici, koje se očekuje krajem 2020. godine, dobit će se velika sređena površina u neposrednoj blizini Azila, koja će se moći iskoristiti za javne sadržaja, poput jahanja konja i slično. Zajedno s Azilom za životinje ovaj prostor u budućnosti bi trebao biti i zona za edukaciju djece i mladih, gdje će organizirano moći dolaziti djeca iz vrtića i škola koja bi ovdje učila o odgovornoj brizi za životinje.

 

lijevo
desno