Potpisani ugovori za prvu fazu gradnje groblja Dubac

Ugovori s izvođačem radova za prvu etapu izgradnje groblja Dubac, tvrtkom Texo Gradnja te sa stručnim nadzorom, Institutom IGH, potpisani su danas u prostorijama Općine Župa dubrovačka. Ovaj vrijedan komunalni projekt zajednička je investicija Grada Dubrovnika i Župe Dubrovačke, a potpisivanju ugovora nazočio je i dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

 

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli i predstavnik tvrtke Texo Gradnja Pero Račić potpisali su ugovor o izgradnji prve etape groblja, dok je ugovor o stručnom nadzoru vrijedan 243 tisuće kuna potpisan s predstavnicom Instituta IGH Marijom Tutman. Prva faza izgradnje vrijedna je oko 19 milijuna kuna, a radovi će obuhvatiti daljnju izgradnju ceste, dakle nastavak već izgrađenog dijela ceste u duljini od okvirno 900 metara s cjelokupnom infrastrukturom i parkingom od sveukupno 200 parkirnih mjesta i izgradnjom trafostanice. Rok izvođenja ovih radova je 10 mjeseci.

 

- Trenutno smo u fazi javne nabave za drugu etapu te se nadamo da ćemo do kraja godine potpisati i taj ugovor ukoliko ne bude određenih žalbi. – rekao je načelnik Silvio Nardelli te istaknuo kako bi groblje trebalo početi s radom 2023. godine.

 

Gradonačelnik Mato Franković ukazao je na važnost projekta te podsjetio na probleme tijekom same realizacije, naglasivši je kako mu je iznimno drago što projekt ide dalje.

 

- Sve je počelo 2008. godine, a sad smo već u 11. godini realizacije projekta koji je imao svojih uspona i padova. Međutim, stvari sada izgledaju bolje i sve ide pred svoj kraj. Projekt je vrijedan više od 200 milijuna kuna i uistinu će riješiti jedno goruće pitanje na području Dubrovnika i Župe dubrovačke. Kada smo radili ispitivanja javnosti o potrebama građana, među prvih pet prioriteta se stavlja ovaj projekt. Nakon što su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi i sve zavrzlame kojih se zasigurno dobro sjećate u konačnici se dolazi do konsolidacije cijelog projekta, financijski smo pokriveni i pokrenute su sve javne nabave. Dosad je odrađen sjajan posao. I hvala načelniku Nardelliju i direktoru Groblja Dubac Đuru Lonzi na ustrajnosti. Vjerovali su i nisu odustali. – istaknuo je gradonačelnik Franković, dodatno zamolivši građane za strpljenje.

 

Radovi na tzv. 1. etapi izgradnje groblja provodit će se na temelju građevinske dozvole iz kolovoza ove godine te provedenog postupka javne nabave za izvođenje radova. Istovremeno, provodi se postupak javne nabava za izradu glavnog i izvedbenog projekta s troškovnicima za 2. etapu, a koja se odnosi na grobna polja i objekte u obuhvatu groblja, projekt za sve tipove grobnica i projekt za tzv. Biblijski vrt.

 

Načelnik Nardelli podsjetio je da je cijena grobnog mjesta određena prije nekoliko i iznosi između 50 i 80 tisuća kuna, a dodao je i kako je u ovom trenutku 1850 prijavljenih građana, ali i kako nitko neće ostati bez mjesta jer se projekt radi za stogodišnje razdoblje što podrazumijeva kapacitet od 3500 mjesta.

lijevo
desno