Održan okrugli stol: „Suradnja u sustavu podrške žrtvama i svjedocima“

U sklopu projekata "Bez obiteljskog nasilja 2“ financiranog sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ financiranog od strane Ministarstva pravosuđa i uprave u kojima Grad Dubrovnik sudjeluje kao partner, u Lazaretima je održan okrugli stol „Suradnja u sustavu podrške žrtvama i svjedocima“.

 

Cilj okruglog stola je jačanje suradnje svih dionika na području Dubrovačko-neretvanske županije te osnaživanje kapaciteta stručnjaka, intervizija i rasprava o problematici rada sa žrtvama nasilja u obitelji.

 

Prilikom rasprave o problematici rada u području podrške žrtvama i svjedocima iznijeti su mnogobrojni zaključci;

 

Naglašena je važnost obavještavanja i upoznavanje žrtava kaznenih djela o njihovim pravima na razumljiv način, sukladno individualnim potrebama žrtava kaznenih djela s obzirom na traumatski efekt nasilnog događaja.

 

Suradnja je istaknuta kao važan element za funkcioniranje postojećeg  zakonskog sustava RH te njegovo provođenje u praksi. Istaknuta je važnost obavještavanja žrtava kaznenih djela o puštanju počinitelja iz istražnog zatvora, kao i naglasak na tome da žrtva zna da će biti obaviještena o navedenom ukoliko to zahtijeva. Također, upoznalo se s radom Nacionalnog pozivnog centra i linije 116 006 koja je dostupna svim građanima RH 24/7.

 

Svako nasilje ostavlja negativne posljedice po žrtvu, stoga važnost sinergije i prepoznavanja svih lokalnih resursa je od posebnog značaja za pravovremeno pružanje adekvatne podrške i zaštite žrtvama kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji. Istaknuta je i važnost vjerovanja iskazu žrtve obiteljskog nasilja, kao i prevencijske aktivnosti za djecu s ciljem osvještavanja djece o postojanju nasilja te načinima zaštite, a sve kako bi u budućnosti djeca sve manje upadala u nasilničke odnose s bliskim osobama.

 

Prepoznata je važnost uloge osobe od povjerenja prilikom pružanja emocionalne podrške žrtvi kaznenog djela i prekršaja nasilja u obitelji  na sudovima i drugim institucijama. Pojedinačnom procjenom može se omogućiti zadovoljenje brojnih potreba žrtava kaznenih djela, ali i potrebe sustava ukoliko se ona provodi kontinuirano, s obzirom da se potrebe žrtava tijekom protoka vremena i okolnosti mijenjaju.

 

Među sudionicima i govornicima bili su stručnjaci relevantni za područje rada sa žrtvama i svjedocima svih kaznenih djela i prekršaja obiteljskog nasilja te su ovim projektima postavljeni temelji za razvoj lokalne mreže organizacija civilnog društva i institucija koji će zajednički surađivati u pružanju usluga žrtvama nasilja u obitelji. 

 

 

 

 

 

lijevo
desno