Održana online radionica "Mikromobilnost i urbana logistika"

Grad Dubrovnik je u sklopu europskog projekta „City Changer Cargo Bike“ održao online predavanje predavača Marka Stančeca na temu "Mikromobilnost i urbana logistika", a na kojemu su sudjelovali zaposlenici gradske uprave, poduzeća i ustanova u vlasništvu Grada Dubrovnika te predstavnici trgovaca i ugostitelja.

 

Na predavanju su predstavljeni primjeri dobre prakse upravljanja i razvoja mikromobilnosti u Europi i Hrvatskoj, s naglaskom na sustave javnih bicikala i e-romobile. Istaknuta je važnost Planova održive urbane logistike te uloga mikromobilnosti i cargo bicikala u dostavnom prometu kao last-mile opcija dostave. Također, istaknuto je da je prodaja cargo bicikala i raširenost sustava e-romobila i e-bicikala u porastu te da je sve veća važnost mikromobilnosti u turističkim destinacijama.

 

Naime, glavni cilj projekta City Changer Cargo Bike je poticanje održive mobilnosti kroz upotrebu inovativnih rješenja u tzv. cargo prometu. S tim u vezi, Grad Dubrovnik je u sklopu projekta nabavio četiri teretne bicikle, odnosno tricikle, a koje koriste  komunalna poduzeća "Vrtlar Dubrovnik" i "Čistoća Dubrovnik", dok će jednu triciklu koristiti Grad Dubrovnik za svoje potrebe. Korištenje, odnosno prometovanje tricikli bit će prvenstveno na području pješačkih zona grada Dubrovnika (Stari Grad, Uvala Lapad i sl.).

 

Projekt City Changer Cargo Bike provodi se u sklopu europskog programa Horizon 2020. Ukupna vrijednost projekta je 28.564.842,23 kuna, dok bespovratna sredstva za Grad Dubrovnik iznose 983.671,875 kuna. Projekt traje od 1.rujna 2018. godine do 28. veljače 2022. godine.

 

lijevo
desno