Održan zbor građana Gradskog kotara Grad

Kvaliteta života

Više od šest sati trajao je zbor građana Gradskog kotara Grad, održan u subotu navečer u organizaciji gradske uprave Grada Dubrovnika i samog kotara. Veliki broj građana okupio se u dvorani Ivana Pavla II., a na zboru je sudjelovao i gradonačelnik Mato Franković, kao i predsjednik GK Grad Marin Krstulović.

 

"Svi smo tu kako bismo u kulturnom dijalogu donijeli zaključke i predložili rješenja kako bismo napravili naš Grad boljim za iduću godinu. Mislim da smo od zadnjeg susreta napravili sjajne iskorake i da nijedna povijesna jezgra u Hrvatskoj nema ovakav sklad kakav smo mi imali u 2023. godini", istaknuo je uvodno gradonačelnik Franković.

 

Predsjednik GK Krstulović podsjetio je na brojne mjere koje su poduzete od prošlogodišnjeg zbora kao što su ugrađeni mjerači buke, paketomat i dostava elektrovučnim vozilima. Grad Dubrovnik otvorio je novu školu i kupio dva nova stana, a u tijeku je natječaj za subvenciju za stolariju, kazao je Krstulović, a predstavio je i aktivnosti koje je potrebno izvršiti u narednom razdoblju.

 

Stanovnici GK Grad, ali i ugostitelji koji djeluju na području povijesne jezgre, aktivno su se uključili u raspravu o problemima poput komunalnog reda, čistoće ulica, klima uređaja... Sudionici rasprave usuglasili su se da djelatnici Čistoće rade izniman posao u održavanju čistoće Grada, međutim, zaključeno je, smeća je dosta i velika odgovornost je na pojedincima koji se ne drže reda.

 

Gradonačelnik Franković uključio se u raspravu o komunalnom redu i smanjenju buke, a iznio je ključne podatke iz 2023. godine.

 

"Policijska Uprava je za narušavanja javnog reda i mira na području povijesne jezgre, uključujući Pile, postupala samo 17 puta u cijeloj 2023 godini. Od toga samo jedan put zbog glazbe. Naglašavam kako kroz povijesnu jezgru godišnje prođe 4.7 milijuna ljudi, a samo njih 17 napravi problem, mislim da smo prvaci svijeta u komunalnom redu", rekao je gradonačelnik.

 

Govoreći o održivosti turizma i kratkoročnom najmu, još jednom je istaknuo glavni cilj gradske uprave. Naglasio je brojku od 45 tisuća kreveta na 42 tisuće stanovnika Dubrovnika koji je uvijek bio grad mjere.

 

"Korak po korak ćemo Grad, ne mislim pritom samo na povijesnu jezgru nego i ostala područja, dovesti do mjere potpune održivosti s naglaskom na građanina. Stečena prava se neće oduzeti i time ne treba strašiti naše sugrađane, ali izdavanje dozvola za kratkoročni najam potrebno je u budućnosti onemogućiti u višestambenim zgradama, kako bismo ljudima koji nemaju mogućnost rješavanja stambenog pitanja osigurali opstanak i život u našem Gradu. To je naš cilj i ne smijemo dozvoliti da razmišljamo samo o sebi, nego o djeci ovog Grada koja su garancija budućnosti, a ako oni otiđu svi smo izgubili. Podsjećam, već postoje zone poput Zlatnog Potoka koji je nekad vrvio životom, a danas je više od 80 posto nekadašnjih stanova pretvoreno u apartmane. Iz takvih modela trebamo izvući poučak i hrabro bez političke kalkulacije krenuti naprijed brinući o idućim generacijama", naglasio je gradonačelnik Franković.

 

Zboru građana prisustvovali su predstavnici svih upravnih tijela Grada Dubrovnika, kao i direktori gradskih komunalnih društava, koji su, uz gradonačelnika, odgovarali na upite građana. Ciklus zbora građana nastavlja se u tjednima nakon Uskrsa na ostalim područjima grada.

 

lijevo
desno