Gradonačelnik Franković obišao gradilište rekonstrukcije Hotela Gruž u dom za starije i nemoćne

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković danas je sa suradnicima obišao gradilište projekta Rekonstrukcije hotela Gruž u dom za starije i nemoćne osobe – tipa hotel, gdje je u tijeku gradnja prvog doma umirovljenika u Dubrovniku nakon 51 godine. 

 

Radovi napreduju zaista dobro, rekao je gradonačelnik Franković, a naglasio je da je demolirana velika dizalica što znači da je većina građevinsko konstruktivnih radova pri kraju.

 

- Usred koronakrize i nedostatka radne snage opravdano je manje kašnjenje koje ničim neće utjecati na one ključne termine koje smo zacrtali za otvaranje samog doma, to je jesen ove godine. Pred nama je, nakon završetka ovog procesa izgradnje, i raspisivanje natječaja za opremanje cijeloga prostora tako da se nadam da ćemo u idućih mjesec i pol do dva mjeseca maksimalno raspisati navedeni natječaj i započeti sa procesom uređenja samog objekta – kazao je gradonačelnik Franković.

 

Prilikom obilaska najavljeni su i planovi oko uređenja pravnog statusa buduće ustanove. Naime, dom za starije i nemoćne u Gružu imat će jedinstvenu upravu s budućim domom umirovljenika ispod Opće bolnice za koji je nedavno ishođena građevinska dozvola.

 

- Jedinstvena uprava, jedinstvena ustanova, samim time i manji troškovi. Ono što nam je naravno cilj je, da i jedan i drugi dom uđu u mrežu domova što bi značilo i za sve naše umirovljenike znatno povoljniju cijena od komercijalne cijene koju bi imali ovi domovi da nisu sastavni dio mreže domova – rekao je gradonačelnik i zahvalio je direktoru društva Hotel Gruž d.d. Vidu Raiču i voditelju projekta Vedranu Kosoviću na predanom poslu.

 

O detaljnom stanju građevinsko obrtničkih radova izvijestio je voditelj projekta iz tvrtke IGH Vedran Kosović. Naveo je kako je većina armirano betonskih konstrukcija završena, preostao je tek manji dio gradnje na sjeveroistočnom dijelu gdje se nalazio kran. 

 

- Konstrukcija krova je isto gotova, u tijeku je postavljanje crijepa. Grubi radovi na taraci su završeni, a od ukupnih od grubljih radova je ostalo još sam završetak sjeveroistočnog dijela zgrade i iskop za strojarnicu prema Ulici Andrije Hebranga. To ćemo u narednom periodu završiti kroz nekih 15-20 dana i onda je fokus na fasadi i završetku unutarnjih radova – rekao je Kosović.

 

Podsjetimo, dogradnjom, nadogradnjom te prenamjenom zgrade koja je u tijeku, od zadanog objekta dobit će se koristan i udoban prostor podijeljen na pet etaža predviđen za smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice. Zadržano je 690 četvornih metara postojeće građevine te je nadograđeno oko 620 četvornih metara dodatnog prostora.  Očekuje se kako će dom u jesen 2022. godine biti spreman za prijem prvih korisnika.

 

Uz 200 stalnih i 70 dnevnih korisnika budućeg doma umirovljenika kod Opće bolnice za koji je ishođena građevinska dozvola, dom u Gružu značajno će podignuti kvalitetu i dostojanstvo života stanovnika Grada Dubrovnika treće životne dobi.

 

lijevo
desno