Nova dvosmjerna cesta Tamarić u Mokošici dobila pravomoćnu građevinsku dozvolu

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, ishodio je pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju ceste na području Tamarića u Mokošici. Nova prometnica planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i pripadajućom infrastrukturom unutar trupa prometnice, a spaja Osnovnu školu Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan.

 

Izgradnjom spojne ceste unaprijedit će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice, rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom te adekvatno prometno povezati novoplanirani urbani prostor u zoni obuhvata DPU-a Tamarić. Zahvat uvelike rješava i dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole.

 

Ukupna duljina zahvata iznosi 895 metara od čega 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, a 620 metara na novu spojnu prometnicu. Zbog važnosti koridora i velikog prometnog toka na bivšoj županijskoj cesti, rekonstruirat će se njen profil u zoni križanja sa spojnom cestom i to tako da će se formirati odvojene trake za lijeve i desne skretače s nogostupom uz sjeverni rub kolnika, a predviđena je i izgradnja prijelaza preko potoka Tamarić na spojnoj cesti.

 

Projekt obuhvaća i izvođenje potpune infrastrukture koja uključuje vodoopskrbu, odvodnju, oborinsku odvodnju, telekomunikacijsku instalaciju (DTK) i javnu rasvjetu.

 

U Proračunu za 2021. godinu Grad Dubrovnik predvidio je 7.420.000,00 kuna za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.