Na Groblju Dubac prva mjesta za ukop 2021. godine

Gradonačelnik
Kvaliteta života

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima je danas obišao gradilište groblja Dubac gdje se susreo s direktorom tvrtke Groblje Dubac d.o.o. Đurom Lonzom i načelnikom Općine Župa dubrovačka Silviom Nardellijem.

 

Vidljivo je da radovi napreduju te su došli u fazu da će se kroz nekoliko mjeseci započeti gradnja grobnica, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Franković. Govoreći o teškoćama tijekom realizacije projekta, rekao je da je u startu bilo otvorenih pitanja, ali sva su riješena i projekt ide svojim tijekom.

 

-Uskoro ćemo imati jedno od najljepših groblja u Republici Hrvatskoj, ako ne najljepše, na izvanrednoj lokaciji. Projekt jest kompliciran, ali u konačnici će zadovoljiti potrebu koju su naši sugrađani isticali kao jedan od najvažnijih problema. Iznimno sam zadovoljan načinom izvođenja radova, kvalitetom izvedenih radova i suradnjom našeg upravnog odjela sa Općinom Župa dubrovačka, kao i sa tvrtkom Groblje Dubac. – izjavio je gradonačelnik Franković.

 

U tijeku su radovi na prvoj fazi glavnog izvedbenog projekta, pristupnoj cesta s dva parkirališta i trafostanicom, za što se očekuje građevinska dozvola krajem 2019., nakon čega će se pristupiti izgradnji objekata i grobnica. Ako radovi budu dalje napredovali utvrđenom dinamikom, prva ukopna mjesta građanima će biti na raspolaganju krajem 2021.

 

Izmjenama detaljnog plana omogućena je gradnja potpornih zidova, a u međuvremenu je riješeno pitanje pristupne ceste koja je bila zapreka za dobivanje lokacijske dozvole. U samoj fazi gradnje zidova, naišlo se na brojne probleme.

 

-Jedan dio potpornih zidova unutar obuhvata groblja nismo mogli napraviti sukladno projektu te smo morali mijenjati projekt. Radilo se o zidu prema magistrali. Morali smo se vratiti na sigurnu liniju iskopa jer je prijetio odron na magistralu, a time bi bili ugroženi i ljudski životi. Kako smo mijenjali projekt, tako smo morali mijenjati detaljni plan. Dobro je što se sve to dogodilo u nultoj fazi, a ne nakon što bismo dobili građevinsku dozvolu jer bismo morali prekinuti radove. – objasnio je direktor Lonza govoreći o poteškoćama s kojima su se susreli tijekom realizacije ove investicije.

 

Načelnik Nardelli je rekao kako je zadovoljan suradnjom s Gradom Dubrovnikom, a istaknuo je kako je glavna problematika u imovinsko-pravnim odnosima koji do danas nisu u potpunosti riješeni. Dodao je kako je u projekt od 2007. uloženo 63 milijuna kuna, od čega 21 milijun samo u zemljište.

 

Groblje Dubac opsežan je i važan projekt za Grad Dubrovnik i Župu dubrovačku jer će građanima nakon niza godina omogućiti kupovinu grobnica po prihvatljivim cijenama.  Buduće groblje imat će 1585 grobnih mjesta sa svom potrebnom infrastrukturom, od pristupne ceste i cesta unutar obuhvata groblja, parkirališta, kapelice, poslovnih objekata i dvorane za ispraćaj.

lijevo
desno