Komunalna naknada

Na temelju članka 95. Zakona o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine", broj 68/18) i članka 32. Statuta Grada Dubrovnika ("Službeni glasnik Grada Dubrovnika", broj: 4/09, 6/10, 3/11, 14/12, 5/13, 6/13 – pročišćeni tekst, 9/15 i 5/18),Gradsko viječe Grada Dubrovnika na 18. sjednici, održanoj 10. prosinca 2018., donijelo je Odluku o komunalnoj naknadi ("Službeni glasnik Grada Dubrovnika", broj: 25/18) kojom se utvrđuju:

  • područja zona u Gradu Dubrovniku u kojima se naplaćuje komunalna naknada,
  • koeficijenti zone (Kz) za pojedine zone,
  • koeficijenti namjene (Kn) za nekretnine za koje se plaća komunalna naknada,
  • rok i način plaćanja komunalne naknade,
  • nekretnine važne za Grad Dubrovnik za koje se potpuno ili djelomično ne plaća komunalna naknada,
  • opći uvjeti i razlozi zbog kojih se u pojedinačnim slučajevima odobrava potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade,
  • rješenje o komunalnoj naknadi
  • druga pitanja od važnosti za provedbu predmetne odluke

Komunalna naknada je zakonska obveza utemeljena na Zakonu o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine", broj: 68/18 i 110/18), Odluci o komunalnoj naknadi Grada Dubrovnika ("Službeni glasnik Grada Dubrovnika", broj: 25/18).

 

Sredstva komunalne naknade prihod su Proračuna Grada Dubrovnika koja se koriste za financiranje održavanja i građenja komunalne infrastrukture, a mogu se na temelju odluke Gradskog vijeća Grada Dubrovnika sredstva komunalne naknade mogu se koristiti  i za financiranje građenja i održavanja objekata predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, javnih građevina sportske i kulturne namjene, te za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrada u vlasništvu Grada Dubrovnika, ako se tom odlukom ne dovodi u pitanje mogućnost održavanja i građenja komunalne infrastrukture.

 

Komunalna naknada se plaća za:

  • stambeni prostor,
  • garažni prostor,
  • poslovni prostor,
  • građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti,
  • neizgrađeno građevinsko zemljište.

 

Komunalna naknada plaća se za: stambeni prostor, garažni prostor, poslovni prostor, građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište, a koji se nalaze na području na kojem se najmanje obavljaju komunalne djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta i održavanja javne rasvjete te koje je opremljeno najmanje pristupnom cestom, niskonaponskom električnom mrežom i vodom prema mjesnim prilikama te čini sastavni dio infrastrukture jedinice lokalne samouprave.

 

Građevinskim zemljištem koje služi obavljanju poslovne djelatnosti smatra se zemljište koje se nalazi unutar ili izvan granica građevinskog područja, a na kojemu se obavlja poslovna djelatnost.

 

Neizgrađenim građevinskim zemljištem smatra se zemljište koje se nalazi unutar granica građevinskog područja na kojemu se u skladu s propisima kojima se uređuje prostorno uređenje i gradnja mogu graditi zgrade stambene ili poslovne namjene, a na kojemu nije izgrađena zgrada ili na kojemu postoji privremena građevina za čiju izgradnju nije potrebna građevinska dozvola. Neizgrađenim građevinskim zemljištem smatra se i zemljište na kojemu se nalazi ruševina zgrade.

 

Komunalnu naknadu plaća vlasnik: stambenog prostora, garažnog prostora, poslovnog prostora, građevinskog zemljišta koje služi obavljanju poslovne djelatnosti i neizgrađenog građevinskog zemljišta, odnosno korisnik istih ako je obveza plaćanja komunalne naknade pisanim ugovorom prenesena na korisnika, ako je koristi bez pravne osnove i/ili ako se ne može utvrditi vlasnik predmetne nekretnine.

 

Vlasnik nekretnine solidarno jamči za plaćanje komunalne naknade ukoliko je obveza plaćanja prenesena pisanim ugovorom na korisnika.

 

Obveza plaćanja komunalne naknade nastaje:

 

  • danom izvršnosti uporabne dozvole odnosno danom početka korištenja nekretnine koja se koristi bez uporabne dozvole
  • danom sklapanja ugovora kojim se stječe vlasništvo ili pravo korištenja nekretnine
  • danom pravomoćnosti odluke tijela javne vlasti kojim se stječe vlasništvo nekretnine
  • danom početka korištenja nekretnine koja se koristi bez pravne osnove.

 

Obveznik plaćanja komunalne naknade dužan je, u roku od 15 dana od dana nastanka obveze plaćanja komunalne naknade, promjene osobe obveznika ili promjene drugih podataka bitnih za utvrđivanje obveze plaćanja komunalne naknade, kao što je promjena obračunske površine ili promjena namjena nekretnine, prijaviti nastanak te obveze ili promjene podataka upravnom odjelu nadležnom za komunalne djelatnosti Grada Dubrovnika.

 

Ukoliko obveznik komunalne naknade ne prijavi nastanak obveze plaćanja komunalne naknade, promjenu osobe obveznika ili promjenu drugih podataka bitnih za utvrđivanje obveze plaćanja komunalne naknade u propisanom roku dužan je platiti komunalnu naknadu od dana nastanka obveze.

 

Naselja i zone u kojima se naplaćuje komunalna naknada, koeficijenti za obračun komunalne naknade kao i način donošenja rješenja o obvezi ili oslobađanju od plaćanja komunalne naknade uređeni su Odlukom o komunalnoj naknadi Grada Dubrovnika i Odlukom o povećanju komunalne naknade za financiranje vatrogastva  Grada Dubrovnika koje su objavljene u Službenom glasniku Grada Dubrovnika broj: 25/18.

 

Vrijednost boda određuje se posebnom Odlukom o vrijednosti boda komunalne naknade ("Službeni glasnik Grada Dubrovnika", broj: 23/18), a iznosi 6,00 kn/m2.

 

Donošenje Rješenja o komunalnoj naknadi u nadležnosti je Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika - Odsjek za razrez komunalnih pristojbi, a zaduženi referenti su:

 

Za stambene prostore:

Savjetnik III:

Ana Babić

Tel: 020/640-839

E-mail: ababic@dubrovnik.hr

 

Viši savjetnik II:

Nikola Biličić

Tel: 020/351-744

E-mail: nbilicic@dubrovnik.hr

 

Viši stručni suradnik III:

Ana Brajković

Tel: 020/333-263

E-mail: abrajkovic@dubrovnik.hr

 

Viši stručni suradnik III:

Maja Grizelj

Tel: 020/351-734

E-mail: mgrizelj@dubrovnik.hr

 

 

Za poslovne prostore:

Savjetnik III:

Maja Martić

Tel: 020/351-765

E-mail: mmartic@dubrovnik.hr

 

Savjetnik III:

Ante Rubin

Tel: 020/640-836

E-mail: arubin@dubrovnik.hr