JAVNO SAVJETOVANJE Demografska razvojna strategija Grada Dubrovnika

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Grad Dubrovnik dao je 2019. godine izraditi Demografsku razvojnu strategiju Grada Dubrovnika. Temeljni cilj strategije bio je izložiti problematiku trenutačne demografske slike Dubrovnika kao i istaknuti postojeće potencijale dubrovačkog kraja i stanovništva.

 

Demografski razvoj zemlje ključni je nacionalni i društveni prioritet, a determiniran je veličinom i strukturom njegovog stanovništva. Za gotovo sve današnje razvijene zemlje željeni smjer predstavlja porast broja rođene djece i radno-sposobnog stanovništva. Međutim, osim na nacionalnoj razini, ovo pitanje zahtijeva predanu, aktivnu, fokusiranu i dosljednu politiku te odgovarajuće koordinirane zajedničke napore i na lokalnoj razini.

 

Poštujući zakonski okvir ostvarivanja prava i interesa građana kroz pojedina područja gradske politike, Grad Dubrovnik na temelju donesenih odluka i kroz mjere socijalnog programa koje provodi nastoji pridonijeti povoljnijim demografskim kretanjima na svom području, a i šire.

 

Izrađivač Strategije, profesor Stjepan Šterc, ukazao je se na niz segmenata koji su ključni za poboljšanje demografske strukture. Istaknuo je pritom značaj izravnih i neizravnih poticaja poput financijskih, stambenih, komunalnih i pravnih, a koji za cilj imaju povećanje kvalitete života svih građana.

 

Profesor Šterc kazao je kako je demografska slika Grada Dubrovnika prema osnovnim pokazateljima i trendovima relativno povoljnija od iste na razini cijele Hrvatske te da je najvažnije u sljedećem razdoblju poticajne mjere usmjeriti prema povećanju rodnosti i anulirati prirodni pad ukupnog stanovništva provodeći istodobno plansku demografsku politiku temeljenu primarno na revitalizacijskim modelima.

 

Grad Dubrovnik kontinuirano provodi čitav sklop mjera i akcija usmjerenih na kvantitativno i kvalitativno poboljšanje demografskih karakteristika svog stanovništva.

 

Opći cilj provođenja gradske populacijske politike usmjeren je na stvaranje što boljih ekonomskih i socijalnih uvjeta (odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi, zdravstva, zapošljavanja, stanovanja) i usklađen je s mogućnostima lokalne zajednice.

 

U Mjere socijalnog programa za 2020. godinu uvršten je čitav niz subvencija, olakšica i potpora usmjerenih poboljšanju demografske slike Grada, a područje skrbi o djeci strategijski je prioritet djelovanja.

 

Svrha izrade Strategije jest poduzimanje određenih mjera u smjeru poboljšanja demografske slike grada Dubrovnika.

 

Savjetovanjem sa zainteresiranom javnošću o dokumentu ''Demografska razvojna strategija Grada Dubrovnika'' javnost se želi upoznati s predloženim nacrtom razvojne strategije i pribaviti mišljenja, primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti, kako bi predloženo, ukoliko je zakonito i stručno utemeljeno, bilo prihvaćeno od strane donositelja dokumenta i u konačnosti ugrađeno u dokument.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 17. rujna do 17. listopada 2020. (do 12 sati), a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Strategije, na e-mail adresu: mbeg@dubrovnik.hr s naznakom „Javno savjetovanje - Demografska razvojna strategija Grada Dubrovnika“. Nakon toga više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.

 

Svi prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju, a konačna verzija dokumenta proslijedit će se Gradskom vijeću na usvajanje.