JAVNO SAVJETOVANJE - Prijedlog Programa potpore za usluge od općeg gospodarskog interesa u obliku naknade za obavljanje javne usluge javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza za 2023. godinu (srpanj-rujan) na državnoj trajektnoj liniji broj 831 Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik i obratno

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Radi postizanja jednakih uvjeta življenja svih svojih građana, Grad Dubrovnik smatra važnim  ulaganje i u one dijelove Grada Dubrovnika koji  nisu tako atraktivni za življenje, u ovom slučaju otoka Koločepa, Lopuda i Šipana radi odvojenosti morem, odnosno prometnom izoliranosti.   

 

Otočno stanovništvo zatražilo je od Grada Dubrovnika da s Agencijom za obalni linijski pomorski promet dogovori suradnju na  način da se uz dosadašnjih 9 ugovorenih državnih  tjednih povratnih linija, dodaju još 4 nove dodatne tjedne povratne linije, a koje bi bile sufinancirane od strane Grada (temeljem članka 20. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu NN 19/22). U tu svrhu Grad rebalansom proračuna planira osigurati potrebana novčana sredstva kojima bi se sufinancirale predmetne dodatne linije, a sve u cilju  kako bi se tijekom ljetnih mjeseci omogućilo 13 tjednih povratnih linija, umjesto dasadašnjih 9.

 

Održavanjem trajne povezanosti otoka s kopnom i otoka međusobno kao i povećanje učestalosti postojećih te uvođenje novih linija u pomorskom prometu, osigurava se bolja mobilnost stanovništva, brži i ekonomičniji prijevoz roba, ujednačeni razvoj regija, povezanost raznih vidova prometa, što je istovremeno i preduvjet razvitka gospodarstva i stvaranja boljih uvjeta života stanovništva na otocima. Kroz podizanje kvalitete sustava javnog linijskog pomorskog prometa potiče se razvitak hrvatskih otoka, kako demografski tako i ekonomski, a održavanje usluge javnog prijevoza na ovoj liniji smatra se uslugom od općeg gospodarskog interesa.

 

Nastavno na izneseno želimo javnost upoznati s prijedlogom ovog Programa potpora/naknade za obavljanje javne usluge javnog obalnog linijskog pomorskog  prijevoza,  te pribaviti mišljenja, primjedbe i prijedloge zainteresirane javnosti, kako bi predloženo, ukoliko je zakonito i stručno utemeljeno, bilo prihvaćeno od strane donositelja Programa.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 19. lipnja 2023. do 26. lipnja 2023. godine,  do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na predmetni tekst Programa  na e-mail adresu: turizam.gospodarstvo.more@dubrovnik.hr i/ili aburic@dubrovnik.hr s naznakom „Javno savjetovanje-Prijedlog Pograma  potpore za usluge od općeg  gospodarskog interesa u obliku naknade za obavljanje javne usluge javnog obalnog linijskog pomorskog prijevoza za 2023. godinu (srpanj-rujan) na državnoj trajektnoj liniji 831 Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik i obratno”. Nakon toga više neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i pisati komentare na ovu temu.