JAVNO SAVJETOVANJE - Prijedlog godišnjeg plana upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Dubrovnika za 2024.godinu

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Obrazloženje

 

 

  1. Pravni temelj donošenja Odluke:

 

Člankom 53. i 54. Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske (NN, br. 155/2023) propisana je obveza donošenja strategije upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, kao i obveza donošenja godišnjih planova upravljanja i raspolaganja državnom imovinom.

 

  1. Razlog upućivanja prijedloga Odluke:

 

Ključni i međusobno povezani dokumenti upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Dubrovnika su Strategija upravljanja imovinom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2023.-2029., Godišnji plan upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Dubrovnika i Izvješće o provedbi Godišnjeg plana upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Dubrovnika.

 

Godišnjim planom se prikazuje sveobuhvatno upravljanje nekretninama u vlasništvu Grada Dubrovnika, odnosno njime se uređuje postojeći sustav upravljanja nekretninama, a temeljem kojega će se istima upravljati u 2024.godini.

 

Strategija upravljanja imovinom Grada Dubrovnika, za razdoblje od 2023.-2029., donesena u lipnju 2023. godine (u daljnjem tekstu: Strategija) se odnosi na razdoblje od sedam godina i spada u srednjoročne dokumente koji sadrži ciljeve, mjere, vizije i smjernice za osiguranje učinkovitog, djelotvornog i transparentnog upravljanja imovinom Grada Dubrovnika.

 

Vizija Strategije  je očuvanje vrijednosti i optimalno upravljanje sveukupnom imovinom u vlasništvu Grada Dubrovnika, kako bi se njezinim stavljanjem u potpunu funkciju postiglo da imovina pridonosi općem dobru na razini gospodarstva, infrastrukture i strateškog razvoja lokalne zajednice. Misija Strategije je zakonito, učinkovito, transparentno i održivo upravljanje imovinom Grada Dubrovnika i učinkovito izvršavanje naloga i preporuka nadležnih nadzornih tijela te poštivanje zakonskih obveza u različitim područjima rada u odnosu na gradsku imovinu.

 

Strategijom upravljanja imovinom Grada Dubrovnika predviđeno je 5 (pet) strateških ciljeva te  24 (dvadesetičetiri) posebna cilja koji se nadovezuju na strateške ciljeve vezane za upravljanje imovinom Grada Dubrovnika.

 

U Godišnjem planu upravljanja imovinom Grada Dubrovnika za 2024. godinu odabrane su mjere i aktivnosti provođenjem kojih će se osigurati pretpostavke za implementaciju posebnih ciljeva koji se vezuju na strateške ciljeve vezane uz upravljanje imovinom u vlasništvu Grada Dubrovnika.

Budući da Strategija upravljanja imovinom Grada Dubrovnika za razdoblje od 2023. do 2029. godine obuhvaća dugoročne ciljeve i smjernice upravljanja gradskom imovinom, potrebno je donijeti Godišnji plan upravljanja imovinom Grada Dubrovnika.

 

Ključne smjernice za izradu godišnjeg plana upravljanja imovinom bile su: ispunjenje preporuka od strane Državnog ureda za reviziju; početak implementacije Strategije upravljanja imovinom Grada Dubrovnika s realno mogućim ostvarenjem ciljeva; nastavak započetih procesa kvalitetnijeg i sveobuhvatnijeg evidentiranja imovine Grada Dubrovnika, posebno komunalne infrastrukture.

 

  1. Utjecaj na Proračun Grada Dubrovnika

 

Za provedbu predloženog Godišnjeg plana nije potrebno osigurati financijska sredstva u Proračunu Grada Dubrovnika.

 

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 9. veljače 2024. do 24. veljače 2024. (do 12 sati), a do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke na e-mail adresu: gospodarenjeimovinom@dubrovnik.hr, s naznakom ''Javno savjetovanje – Godišnji plan upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Dubrovnika za 2024.godinu ''. Nakon proteka navedenog vremenskog razdoblja neće biti moguće ispunjavati Obrazac za savjetovanja i dostavljati prijedloge i komentare na ovu temu.

 

Svi prijedlozi i komentari bit će uzeti u obzir i razmotreni te će se po završetku Savjetovanja objaviti Izvješće o provedenom savjetovanju, a konačna verzija Godišnjeg plana proslijedit će se Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.