JAVNO SAVJETOVANJE - Odluka o sufinanciranju troškova medicinski pomognute oplodnje

Zatvorena savjetovanja s javnošću

Hrvatska je u zadnjih 10 godina izgubila 396.360 stanovnika, 9,25 posto nas je manje u odnosu na 2011., konkretno 3.888.529 prema ondašnjih 4.284.889 stanovnika. Poražavajući su to podaci popisa stanovništva iz 2021. Realne procijene su kako će negativan trend nažalost u budućnosti samo rasti, ne dođe li do drastičnih promjena, kako u pronatalitetnoj politici tako i ukupnoj kvaliteti života u RH.

 

U Gradu Dubrovniku  provodi se više demografskih programa i raznovrsnih projekata radi usporavnja populacijskog minusa koji uvelike utječe na sve segmente društva. Jedna takva mjera je pomoć i sufinanciranje medicinski pomognute oplodnje parovima koji imaju problema s neplodnošću, a njih je u Hrvatskoj prema nekim procjenama blizu 20 posto.

 

U pitanju je ipak izuzetno iscrpljujući i skup postupak. Razumljivo je kako mnogim obiteljima to predstavlja izniman financijski trošak, a dio ih i nema novca.

 

Prema podatcima Hrvatskog zavoda  za zdravstveno osiguranje u posljednje tri godine u prosjeku je 50 korisnika s područja Grada Dubrovnika bilo u postupku medicinski pomognute oplodnje.

 

Ovom Odlukom utvrđuju se uvjeti, visina i način ostvarivanja prava na sufinanciranje troškova medicinski pomognute oplodnje.

 

Ovo savjetovanje otvoreno je od 25. svibnja 2023. do 25. lipnja 2023. godine, do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke.