Gradonačelnik Mato Franković građanima predstavio svoj rad povodom šeste godine mandata

Gradonačelnik

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu šest godina mandata danas je u Velikoj vijećnici predstavio najznačajnije realizirane projekte ove gradske uprave u tom razdoblju, ali i brojne investicije i aktivnosti koje su u tijeku.

 

Među završenim novim kapitalnim projektima istaknuo je novu školu u povijesnoj jezgri, investiciju realiziranu u suradnji s donatorima – Zakladom Caboga Stiftung i Dubrovačkom biskupijom. Ovaj projekt usklađen je sa smjernicama Plana upravljanja o revitalizaciji povijesne jezgre, prvog takvog dokumenta u Republici Hrvatskoj čije se odredbe uvelike provode. Izdvojena je izgradnja prvog doma za starije i nemoćne u Gružu. Vrijedno ulaganje u infrastrukturu socijalne skrbi prate i pripremni radovi čišćenja 30 godina starog i napuštenog gradilišta doma ispod Opće bolnice, mjesta na kojem će ova gradska uprava graditi novi, suvremeni Centar za starije osobe s trajnim i dnevnim smještajem.

 

Cjelovita modernizacija i rekonstrukcija sustava javne rasvjete širem dubrovačkom području donosi potpuno nove noćne vizure grada te doprinosi smanjenju svjetlosnog onečišćenja, dok će s financijske strane biti ostvarene značajne uštede. Radovi na rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale napreduju u skladu s usvojenim dinamičkim planom, a završetak projekta očekuje se u studenom 2023. godine.

 

Grad Dubrovnik posebnu pažnju posvetio je očuvanju vrijednog prostora i nekretnina od značaja za identitet grada. Istaknute su kupnje društava UTD Ragusa d.d. i Luka Dubrovnik d.d.. Nakon stjecanja većinskog vlasničkog udjela nad UTD Ragusom, Grad gospodari vrijednim nekretnina na atraktivnoj lokaciji u samom središtu Dubrovnika, dok je osiguranje većinskog vlasništva nad Lukom Dubrovnik ocijenjeno kao strateška odluka za budućnost Luke, ali i čitavog grada. Ovi koraci, istaknuo je gradonačelnik omogućili su Gradu kupovinu TUP-a, čiji je projekt revitalizacije prepoznala i Europska komisija, i to kao jedan od najboljih u Europi. Gradonačelnik se osvrnuo i na uspješnu transformaciju Dubrovnika od grada opterećenog turizmom do destinacije koja svojom najzastupljenijom gospodarskom granom upravlja na odgovoran i održiv način. 

 

Nove, restriktivne odredbe Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika usvojene su 2021. i omogućuju urbani razvoj s mjerom te sprječavaju devastaciju potaknutu GUP-om iz 2014. godine. Nastavno na to, pokrenuta su izrade novog GUP-a i PPU-a, prostorno-planskih dokumenata koje će osigurati jasnu viziju dugoročnog razvoja i zaštita baštine.  Dubrovnik opet prednjači među hrvatskim gradovima jer su prvi put građani kroz fokus grupe uključeni u izradi ovih važnih dokumenata.

 

U okviru povijesnog ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju, 117 milijuna eura vrijednog EU projekta Aglomeracije, izvode se radovi na rekonstrukciji kanala mješovite odvodnje Straduna, na sanaciji hidrotehničkog tunela ispod Srđa te na nizu drugih lokacija na širem gradskom području.

 

Između brojnih projekata financiranih europskim i nacionalnim sredstvima, gradonačelnik Franković istaknuo je uspješnu prijavu Grada Dubrovnika na ITU mehanizam (Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja). Gradu kao središtu urbanog područja koje obuhvaća i susjedne općine na raspolaganju je 22 milijuna eura za realizaciju strateških projekata, među kojima se ističu Park 'n' Ride sustav na području Pobrežja te ulaganja u zelenu infrastrukturu – obnova i cjelovito uređenje Parka gradac, parka Platana na Brsaljama i parka u Pilama.

 

Naglasio je gradonačelnik i važnost nastavka ulaganja u sportske objekte, a među njima se ističe nova sportska dvorana u Orašcu te ključna investicija izgradnje multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju.

 

U segmentu odgoja i obrazovanja izdvojeno je povećanje neto satnice pomoćnicima u nastavi u osnovnim školama i vrtićima Grada Dubrovnika s 3.32 eura na 4.65 eura neto, a prema iznosu sufinanciranja cijene vrtića roditeljima Dubrovnik se nalazi na top listi hrvatskih gradova. U dječje vrtiće i osnovne škole u šest godina uloženo više od 26.5 milijuna eura. Otvoreno 15 novih vrtićkih skupina i 280 novih mjesta u gradskim vrtićima.

 

Grad i Dubrovačka razvojna agencija DURA započeli su s provođenjem projekta Participativno budžetiranje. Riječ je o alatu izravne demokracije koji građanima omogućuje neposredno uključivanje u proces donošenja odluka o raspodjeli dijela javnih sredstava. Građani su u mogućnosti predložiti pojedinačni projekt u vrijednosti do 60 tisuća eura za mjesni odbor i do 120 tisuća eura za gradski kotar.

 

Prezentaciji izvješća o radu povodom šest godina mandata nazočili su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić te pročelnici gradskih upravnih odjela.

 

Vizualni prikaz brojnih investicija usmjerenih prema razvoju Grada i poboljšanju kvalitete života svih građana može se vidjeti u brošuri u nastavku:

 

 

lijevo
desno