Izrađeno idejno rješenje suvremenog javnog WC-a u gradskoj jezgri

Gradonačelnik
Idejni projekt novog javnog WC-a unutar povijesne jezgre prezentiran je danas gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću, pročelnici Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivani Brnin te članovima uprave Čistoće Marku Ivekoviću i Tomislavu Tabaku. Idejno rješenje predstavile su projektantice Lea Đurović Ruso i Petra Matić iz arhitektonskog ureda Proto-arch d.o.o.
 
Prvi javni sanitarni čvor unutar zidina planira se realizirati u prostoru koji se nalazi na križanju ulica Između polača i Marojice Kaboge, u prizemlju zgrade ukupne površine 123,80 m2. Prostor je u vlasništvu UTD Raguse te bi ga u narednom razdoblju Čistoća uzela u najam, a korisnicima će biti dostupan 24 sata dnevno. Predmetni prostor sadržavat će muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage. Svakom aspektu uređenja pristupilo se detaljno i s pažnjom s obzirom na osjetljivost lokacije u samoj gradskoj jezgri koja je pod UNESCO-vom zaštitom.
 
Ulaskom u reprezentativni ulazni prostor htjelo se dati značaj ovakvom sadržaju s obzirom na lokaciju i okolinu u kojoj je smješten. Ulogu u oblikovanju imala je suvremena reinterpretacija akvedukata renesansnog vodovoda, ali i popločenja starih portuna te impozantnih ulaza u stare dubrovačke palače. Sanitarni čvor imao bi i edukativni sadržaj u kojem bi se posjetitelje informiralo i educiralo o povijesnoj važnosti dubrovačkog vodovoda i sustava javne kanalizacije, jednog od prvih u Europi.
 
Prilikom projektiranja pazilo se na higijenski i epidemiološki aspekt pa je tako kretanje kroz sami prostor jednosmjerno, a sva oprema prilagođena što lakšem održavanju te što manjem kontaktu korisnika. Naplata ulaza vrši se na motoriziranim barijerama u ulaznom prostoru, a izlaz iz sanitarnih čvorova je izravno na ulicu, čime se osigurava sprječavanje gužvi, ali i kontrolira ukupan broj korisnika. Zbog ekološkog aspekta pazilo se i na redukciju papira te stvaranje otpada pa su u sanitarnim čvorovima korištene baterije koje na senzor ispuštaju vodu, ali i zrak za sušenje ruku.
 
Uslužna garderoba s odvojenim ulazom bila bi potpuno automatizirana, a korisnici bi mogli odabrati period korištenja te veličinu ormarića, ovisno o prtljazi. Ovakav sadržaj bio bi jedan od prvih takvih automatiziranih terminala u Hrvatskoj.
 
Samoj realizaciji projekta prethodit će izrada glavnog projekta i ishođenje svih potrebnih dozvola javnopravnih tijela te suglasnost konzervatora. Očekivano je kako će radovi početi krajem ove godine te bi sukladno tome novi WC bio spreman za korisnike u ljetnoj sezoni 2023. godini čime će se riješiti iznimno važan komunalni problem područja unutar zidina.
lijevo
desno