Gradonačelnik obišao gradilište ceste Most dr. Franja Tuđmana - Pobrežje

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je danas gradilište nove prometnice od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja, odnosno do ceste za Osojnik.

 

Obišavši gradilište gradonačelnik Franković iskazao je zadovoljstvo napretkom radova koji se izvode ispred zacrtanih rokova te je istaknuo važnost ceste za budući razvoj grada. Naime, povezivanjem Mosta dr. Franja Tuđmana s Osojnikom i Pobrežjem stvaraju se preduvjeti za širenje stambene zone Grada Dubrovnika na ta prigradska područja. –„Projekt je značajan i zato što otvara mogućnosti za povezivanje Grada alternativnim koridorom prema Gornjim selima, uključujući gospodarski razvoj tog područja, ali i zato što je na području Pobrežja planirano uređenje Park 'n' Ride parkirališta, prvog takvog u Dubrovniku. Sustav će omogućiti prihvat većeg broja vozila i autobusa sve s ciljem rasterećenja prometnih gužvi“, najavio je gradonačelnik.

 

Nova cesta izvodi se od postojeće državne ceste D8 u neposrednoj blizini Mosta do postojeće ceste koja je ranije bila kategorizirana kao županijska cesta Ž6235, a do kraja projektiranog zahvata rekonstruira se postojeća prometnica. Cesta će omogućiti kvalitetniji spoj naselja Osojnik s državnom cestom D8 te zadovoljenje tehničkih uvjeta postojeće ceste. Radovi koje izvodi ugovorni izvođač PZC Split/Strabag započeli su u prosincu, a očekivani završetak investicije vrijedne nešto više od 32 milijuna kuna je travanj 2021.

 

Na gradilištu se trenutno izvode radovi širokog iskopa dok se na trasi postojeće nerazvrstane ceste koja se rekonstruira izvode iskopi za nove potporne zidove. Zadovoljstvo dinamikom radova iskazao je i inženjer gradilišta Davor Krstulović napomenuvši kako se paralelno izvodi prva i treća od ukupno tri faze, što će ubrzati radove.

 

Podsjetimo, u prvoj fazi izvodi se novoprojektirana prometnica, njen spoj na državnu cestu D8, te izmjene prometne opreme i signalizacije na prometnici D8. Druga faza većim dijelom prolazi neurbaniziranim područjem na potezu od državne ceste D8 do postojeće ceste (bivša županijska cesta Ž6235) te se dalje nastavlja spomenutom cestom u smjeru Osojnika. Treća faza većim dijelom prolazi po trasi postojeće ceste u smjeru Osojnika.

lijevo
desno